Hoe kies je de best passende cv ketel?


Eens in de 12 jaar is de tijd aangebroken om je, tegen die tijd energieslurpende, cv held te vervangen voor een weer frisse efficiënte ketel. Benieuwd naar waar je allemaal op kunt letten om dé ketel te vinden die perfect aansluit bij jouw woonsituatie? Bekijk de onderstaande 5 tips:

1. Hr-ketel iets voor jou?
Ga je een nieuwe cv-ketel kopen, dan is het aan te raden om te kijken of jouw huis geschikt is om de energiezuinige hr-ketel te installeren. Dit is de meest populaire ketel van dit moment en dat is niet voor niks. Met de efficiënte hr-ketel kun je namelijk flink op de energierekening besparen. Zeker als je nog de energievretende cr-ketel hebt hangen, kan de besparing oplopen tot wel € 250 per jaar. Zo heb je de hr-ketel binnen enkele jaren terugverdiend. Het verschil tussen de twee ketels zit hem in dat de hr-ketel een kwart minder gas nodig heeft omdat de ketel warmte uit de vrijgekomen waterdamp hergebruikt. Dit is beter voor het milieu en voor je portemonnee. Voor de hr-ketel heb je wel een afvoer nodig voor het condenswater. Controleer dus van tevoren of er een afvoer in de buurt van je ketel zit.

2. Combiketel: 2 in 1
Een geiser of boiler is vaak een enorme doorn in het oog en neemt behoorlijk wat bruikbare ruimte in beslag. Ga je jouw cv-ketel vervangen en is de geiser of boiler binnenkort ook aan vervanging toe? Kies dan voor een combiketel. Je hebt dan maar 1 systeem nodig om je huis op temperatuur te brengen én warm water uit de kraan te laten stromen. Het is wel belangrijk dat de combiketel niet te ver van de kranen in huis hangt. Is er een leiding van langer dan 10 meter nodig, dan leidt dit tot teveel warmteverlies.

3. Meer veiligheid met een gesloten cv-ketel
Steeds vaker worden alle ruimtes in huis efficiënt benut, zoals bijvoorbeeld de rommelzolder die omgetoverd wordt tot extra slaapkamer. Hangt de ketel op een plek waar geleefd wordt, dan is het ten zeerste aan te raden om voor een gesloten cv-ketel te kiezen. Voor de verbranding van gas is namelijk lucht nodig en de gesloten cv-ketel haalt, in tegenstelling tot de open cv-ketel, deze lucht van buiten de woning wat een stuk veiliger is. Ga je cv-ketels vergelijken, houdt hier dan rekening mee.

4. Kies voor een ketel die aansluit bij je verwarmingsgebruik
Tijdens je zoektocht naar de perfecte cv-ketel kom je ongetwijfeld de term kW tegen. De afkorting kW staat voor kiloWatt en geeft het vermogen van de ketel aan. Kies je voor het vermogen dat precies aansluit bij jouw verwarmingsgebruik, dan zorg je ervoor dat je ketel het hoogste rendement kan behalen. De meeste cv-ketels hebben een capaciteit van tussen de 20 en 30 kW. Wat het beste vermogen is voor jouw situatie is afhankelijk van je verwarmingsgebruik, de grootte van de woning en de mate van isolatie. Een installateur kan precies voor je berekenen hoeveel vermogen in jouw situatie aan te raden is.

5. Kies voor een cv-ketel die aansluit bij je warmwatergebruik
Kies je voor een combiketel dan tref je ook de term CW waarde aan. Het CW-label kent 6 waarden waarvan de eerste 2 niet meer van toepassing zijn in Nederland. Wat vertelt het label je? Hoeveel warm water de ketel per minuut kan leveren. Kortom, wil je nooit meer onder een koude douche komen te staan als je partner warm water pakt voor de afwas, dan kies je voor CW 6. Wacht je wel even een paar minuten tot het water gepakt is, dan volstaat CW 3 of CW 4. Het gemiddelde huishouden kiest voor CW 4.

Houd je rekening met de bovenstaande 5 punten dan is de kans groot dat je de best passende cv-ketel voor jouw woonsituatie vindt. Verhoog je wooncomfort en verlaag je energierekening!