3 Typen vloeren met betonlook


De betonlook is populairder dan ooit. Veel winkels, restaurants, maar ook huiseigenaren hebben de stoere uitstraling van beton inmiddels omarmd. Maar hoe creëer je nu zo’n betonlook vloer? Dit artikel bespreekt drie populaire varianten!

Beton cire
Beton cire combineert echt beton met cement en hars. Van alle betonlook vloeren bootst beton cire het uiterlijk van traditioneel beton dan ook het beste na. In tegenstelling tot de vorige betonlook vloeren wordt beton cire echter niet gegoten. In plaats daarvan wordt het met de hand, in een vegende beweging, op de ondervloer aangebracht. De techniek lijkt sterk op die van stucwerk. Beton cire heeft wel een droge en stabiele ondervloer nodig die geen vocht opneemt.

Voordelen

  • Het lijkt het meest op echt beton en heeft daardoor een authentieke uitstraling. Van alle betonlook vloeren heeft deze vloer het meeste karakter.
  • De vloer heeft een origineel en uniek patroon. Door de techniek waarmee een vloer van beton cire wordt gelegd, is elke vloer anders. Na het ‘stucwerk’ wordt het vloeroppervlak bovendien opgeschuurd, wat een bijzonder resultaat geeft.
Beurs Eigen Huis bouwen verbouwen vloer betonlook gietvloer

Betonlook gietvloer
Gietvloeren zijn er in allerlei soorten en maten en zijn dus volledig naar jouw wensen vorm te geven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de kunststof gietvloer ook in een betonlook uitvoering kan worden gegoten! Een gietvloer met betonlook is niet van beton, maar van kunststof hars gemaakt. In deze hars worden twee tinten gemengd, waardoor de uiteindelijke vloer eruitziet als beton.

Voordelen

  • Het is duurzaam en slijtvast. Afhankelijk van de ruimte waarin de vloer gelegd wordt, kan de samenstelling van de hars worden aangepast. Een gietvloer met het bestanddeel epoxy is bijvoorbeeld extra geschikt voor werkplaatsen, omdat het een hoge belastbaarheid heeft.
  • Het is comfortabel. Een kunstof gietvloer is licht elastisch en voelt niet koud aan. Hierdoor is een betonlook gietvloer bijzonder geschikt voor woningen. 
  • Het is in elke gewenste kleur leverbaar. Hierdoor kun je niet alleen de tint van de betonlook kiezen, maar ook afbeeldingen, logo’s of teksten in de vloer laten opnemen.
  • Het is geluiddempend. De elasticiteit van het materiaal zorgt voor geluiddemping. Je kunt er zelfs voor kiezen een extra geluiddempende laag aan te brengen. Hierdoor is de betonlook gietvloer ideaal voor appartementen.
  • Het kan op verschillende ondervloeren worden gelegd, zelf op houten vloeren!
Beurs Eigen Huis bouwen verbouwen vloer gietvloer betonvloer

Woonbeton
Een vloer van woonbeton wordt, net als een gietvloer, gegoten. Woonbeton is echter een zogenaamde cementgebonden gietvloer. Het is een heel vloeibaar mengsel van cement, pigment, water en mineralen. Hiermee verschilt het van een cementdekvloer of een betonnen vloer. Voor woonbeton is een egale ondervloer en een hechtlaag vereist. Na het gieten wordt de vloer gepoleist en met steenolie en een beschermende toplaag afgewerkt. 

Voordelen

  • Een uniek gemêleerd effect. Woonbeton is niet alleen in verschillende kleuren leverbaar, de kleuren vormen in de vloer ook een uniek en levendig patroon.
  • Het is dikker en sterker dan een gietvloer.
  • Het is uitermate geschikt voor vloerverwarming. Een vloer van woonbeton is wat dikker dan een gietvloer, waardoor er eenvoudig vloerverwarming in verwerkt kan worden. Het materiaal geleidt de warmte bovendien uitermate goed, waardoor de vloerverwarming ook nog eens heel rendabel is.

Iedere soort gietvloer of betonlook vloer heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Afhankelijk van je wensen, de soort ruimte en de voorwaarden waar de vloer aan moet voldoen, kies je het type vloer dat bij jou past! Laat je informeren door een specialist, zoals Kunststof-Gietvloer.nl.