3x Woonprogramma inspiratie


Van het kopen van een jaren '30-woning met te weinig budget, tot het vinden van een waterbron voor een huis dat totaal geïsoleerd is van de bewoonde wereld: er zijn nogal wat woonprogramma's op tv. Wij geven je drie tips die zowel de amateurstylist als -klusser de nodige inspiratie geven. Kijk ze terug!
 

Kopen Zonder Kijken (RTL 4)
Martijn Krabbé is de relaxte gastheer in Kopen Zonder Kijken. Stellen die meedoen, vaak met een te krap budget en ook nog in verwachting van een kleine, spreken niet zelden de wens uit een jaren '30-woning te betrekken. Een makelaar gaat tegen beter weten in op zoek en wonder boven wonder wordt er iets gevonden. De deelnemers tekenen blind voor de koop en stellen een moodboard samen voor de verbouwing. Ze geven alles uit handen: plannen en budgetteren van de metamorfose, zonnepanelen huren of kopen, en niet in de laatste plaats op welk huis de keuze valt. Aan de hand daarvan, en de moodboards, gaan aannemer Bob en styliste Roos aan de slag en krijg je de meest wonderlijke verbouwingen te zien.

De Perfecte Verbouwing (RTL 4)
Nicolette Kluijver presenteert De Perfecte Verbouwing. In het programma willen huiseigenaren meer ruimte in hun woning creëren. Het is een programma waarin de virtual reality-techniek een grote rol speelt. Zonder dat er een spijker in de muur is geslagen, kunnen de bewoners met een VR-bril al in hun verbouwde huis rondkijken. De animaties die ervan gemaakt worden zijn bijzonder en natuurlijk krijg je beelden van de sloop, verbouwing en het eindresultaat te zien. Ook is er een competitie-element: de bewoners mogen kiezen uit de ontwerpen van twee architecten. Wellicht steek je hier wat van op in aanloop naar je eigen verbouwing.

Homestead Rescue (Discovery)
Een homestead is een plek ver weg van de bewoonde wereld waar mensen off grid leven: vrijwel geheel zelfvoorzienend. Water, energie, woning; alles wordt zelf gerealiseerd. Eigenaren van stukjes grond in de wildernis die het niet meer zien zitten melden zich aan en dan komen de Raneys: vader Marty en zijn kinderen Matt en Misty. Zij hebben ervaring met deze ruige vorm van wonen en helpen de vastgelopen deelnemers met de energievoorziening, het (her)bouwen van hun huis, het huisvesten en beschermen van hun vee en maatregelen tegen hen omringend en levensgevaarlijk wild: beren, slangen en coyotes. Hoewel dit in Nederland een ver-van-je-bed-show lijkt, dromen er veel mensen van zelfvoorzienend wonen. Voor hen is dit een leerzaam programma. Zo luidt een ijzeren wet van Marty Raney: zonder water geen leven. Klinkt simpel, maar dat is het niet altijd. Want waar haal je in een woestijn water vandaan?