4x tips voor een grote verbouwing


Heb jij in deze bizarre woningmarkt toch jouw droomhuis weten te bemachtigen, maar zit er nog voor jaren werk aan tot het écht jullie droomhuis is? Let dan zeker even op, want met deze tips ben jij nog beter voorbereid op wat komen gaat.

Tip 1: Voorbereiding is alles
Een goed begin is het halve werk, wordt vaak gezegd. Voor een grote verbouwing is dat niet heel anders. Een goede voorbereiding is zelfs het belangrijkste voordat je de sleutels van het huis in ontvangst neemt. Werklui hadden het nooit eerder zo druk en ook bouwmaterialen zijn soms maar lastig te verkrijgen. Wees hier dan ook goed op voorbereid. Denk daarbij goed na over wát je allemaal nodig denkt te hebben. Is er bijvoorbeeld overal stroom? En werkt de stroom wel goed genoeg voor tijdens de verbouwing? Of is het handig om eens te kijken naar een aggregaat, zoals bij 1eKeus.nl.

verbouwing, droomhuis, aggregaat, 1eKeus, tips

Tip 2: Hoe zit het met het budget?
Met de stijgende huizenprijzen kan het goed zijn dat een groot deel van het (extra) budget in de koopsom van het huis is gaan zitten. Vergeet echter niet dat er na de aankoop van het huis nog een hele bulk aan kosten in het verschiet zitten. Hou hier dan ook genoeg rekening mee. Maak vooraf een duidelijk plan met hoeveel geld waar precies naartoe gaat. Dit is natuurlijk gebaseerd op vermoedens en voorspellingen, dus plan zeker niet élke euro in die er is. Hou ook zeker genoeg, zo’n 10%, ruimte over voor onvoorziene kosten. Zo kom je nooit in de knel te zitten!


Tip 3: Plan het niet te strak
Iedereen kent vast het NPO-programma waarin Nederlanders emigreren om daar een camping, hotel of ander commercieel idee op te zetten en uit te werken. Smullen, want negen van de tien keer gaat het mis, is het geld op, missen er belangrijke vergunningen én lopen alle werkzaamheden uit. Laat vooral dat laatste ook een les zijn: bij verbouwen loopt het altijd uit. Maak dus zeker een planning, maar houd ook nu rekening met onvoorziene gevallen. Moet het oude huis per sé opgeleverd worden of zit er een zware deadline aan de verbouwing? Zorg dan altijd voor een plan B voor wanneer alles (flink) uitloopt. Zo zit je altijd goed!

Tip 4: Gewoon doen!
Hopelijk ben je niet al te erg geschrokken van bovenstaande tips and tricks. Dit is en blijft namelijk het belangrijkste: je moet het gewoon doen. Het voelt misschien gek om je oude vertrouwde woning te verruilen voor een compleet nieuwe uitdaging, maar denk aan het resultaat. Je kunt álles naar wens verbouwen. Niemand die je tegenhoudt. Durf daarom die stap te zetten en begin aan de verbouwing van jouw droomhuis!