5 tips voor energieneutraal wonen


Zelfvoorzienend wonen en energieneutraal wonen… het zijn trends op de woningmarkt waar we niet meer onderuit komen. En het zijn ook niet zomaar trends. Het is ook gewoon noodzakelijk! Volledig zelfvoorzienend is misschien nog een stapje te ver. Want dat betekent dat je onder andere je eigen groente en fruit gaat verbouwen, een composttoilet hebt en je eigen energie opwekt. Maar je kunt ook beginnen met energieneutraal wonen. Dan komt het verbouwen van je eigen eten misschien wel later, als je eenmaal de smaak te pakken hebt. Lees onze 5 tips om energieneutraal te wonen.

1. Isoleer je huis
Om deze tip kun je niet heen. Het is als het ware de fundering voor energieneutraal wonen: goede isolatie. Het voordeel van goede isolatie ga je vooral merken in de winter, als de verwarming weer aan mag. Kijk bij het isoleren naar onder andere het dak, de gevel en de vloer.

2. Vervang je ramen
Eigenlijk hoort deze tip nog bij het isoleren van je huis. Maar ramen zijn zo belangrijk, dat we er een losse tip van maken. Want er is veel winst te behalen met het glas van je ramen! Tegenwoordig bestaat er HR++ en triple glas. Beide varianten zijn een upgrade van het welbekende dubbel glas. Ze isoleren beter, houden de warmte binnen en koud én geluid buiten. Ga jij je ramen vervangen? Check dan wel even je glasverzekering. Deze ramen zijn wel wat kostbaarder, dus die wil je goed verzekerd hebben.

3. Zonnepanelen
Heb jij ze al op het dak liggen? Zonnepanelen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. En dat is heel begrijpelijk! Deze – in eerste instantie flinke – investering heeft zich bewezen op de lange termijn zeer voordelig te zijn. Daarnaast is er geen groenere manier van energie opwekken dan via de zon. En de energie die je teveel opwekt? Dat lever je weer terug en krijg je zelfs een vergoeding voor.

4. Van het gas af
Uiteindelijk moet in 2050 heel Nederland van het gas af. Dat klinkt misschien nog heel ver weg. Maar als jij nu alvast begint met aanpassingen in huis, word je straks niet gedwongen. Koken en je huis verwarmen doe je dan zonder gas. Je krijgt het dan warm in huis met een warmtepomp. De warmtepomp is een hele investering, maar zorgt op een verantwoorde manier dat jij het nog steeds aangenaam hebt in huis en warm kunt douchen. Koken doen mensen tegenwoordig al heel veel op inductie. Oftewel: elektrisch koken. Heb je ook nog die zonnepanelen van hierboven? Dan kook je met je eigen opgewekte energie. Hoe gaaf is dat!

5. Slimme apparaten in huis
Al deze tips zijn natuurlijk flinke uitgaven. Dat snappen wij ook. Maar alles hoeft ook niet in 1 keer. Stapje voor stapje kom je er ook wel. Wil je nou beginnen met verantwoord wonen en energieneutraal wonen? Kijk dan ook eens naar de apparaten in huis. Gebruik bijvoorbeeld led lampen in plaats van gloeilampen. En kijk of je energie-etende apparaten kunt vervangen voor zuinigere apparaten.

En als laatste hele open deur: zet apparaten, verlichting en verwarming uit als je het niet gebruikt. Dat vindt het milieu ook fijn.