5 voordelen van een groendak!

 

Een groendak, ook wel mosdak of vegetatiedak genoemd. Het is een dak waarop vegetatie groeit. De beplanting bestaat meestal uit vetplantjes zoals sedum. Deze vetplant is licht van gewicht en kan goed tegen langdurige droogte en tegen een forse regenbui. Ook kruiden, bepaalde mossoorten en gras zijn goed bruikbaar op een groendak. 

 

Platte daken die niet in de schaduw liggen, zijn het meest geschikt voor een groendak. Op een hellend dak kun je ook plantjes laten groeien, maar zo’n dak zal sneller uitdrogen doordat de regen eerder wegloopt. Hoe schuiner het dak hoe sneller dat zal gebeuren. Om lekkages te voorkomen is het belangrijk dat de waterdichte laag van een goede kwaliteit is.

 

Voordelen

• Isoleert goed in de winter en houdt de woning koeler in de zomer. Kan de binnentemperatuur met 5 graden verlagen.

• Beperkt de overlast van overtallig water. Kan 60 tot 80 procent meer regenwater vasthouden dan bijvoorbeeld een bitumen dak.

• Filtert niet alleen vervuild regenwater, maar ook fijnstof en CO2 uit de omgevingslucht.

• Dempt het buitengeluid dat via het dak kan binnenkomen. Hoe dikker de laag groen op het dak, hoe minder geluid er via uw dak uw huis binnenkomt. 

• De groene laag van vetplantjes beschermt de huidige dakbedekking extra goed tegen UV-straling en andere factoren die een negatief effect zouden hebben op de levensduur van uw dakbedekking. Een groen dak gaat 2 keer langer mee dan bijvoorbeeld een bitumen dak, tot wel 60 jaar.

 

 

Niet elk bestaand dak is door het extra gewicht van een groendak geschikt. Haal er een specialist/constructeur om dat te bepalen. Eenmaal op uw dak is er ook meer onderhoud nodig. Op regelmatige tijden het onkruid verwijderen en de afvoeren schoonmaken.

 

Een groendak is een stuk duurder dan een standaard dak. Een aantal gemeenten en waterschappen geeft wel subsidies aan burgers die een groendak willen aanleggen. Kijk voor subsidies op www.energiesubsidiewijzer.nl  

 

Beursactie voor leden en niet leden

Weten waar je nog meer op moet letten bij het bouwen en verbouwen? Op het sprekerspodium van Beurs Eigen Huis en in de stand van Vereniging Eigen Huis vertellen onze experts (waaronder Corine Jansen) meer over slim (ver)bouwen. Doe mee met de beursacties van Vereniging Eigen Huis via realiseerjedroomhuis.nl/veh

 

 

John Kersemakers

 

Auteur: John Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Voorkomen is beter dan genezen. Pleeg daarom regelmatig onderhoud in en om uw woning.’