Aanbouw: houd hier rekening mee!


Met een aanbouw geniet je van extra woonruimte en verhoog je de waarde van je huis. Het is daarom voor velen een goede investering. Overweeg jij om een aanbouw te realiseren? Dan is het belangrijk om je eerst goed voor te bereiden. Hieronder staan een aantal punten op een rij waar je rekening mee moet houden.

Aanbouw stucadoor REALISEER JE DROOMHUIS

Zelf bouwen of uitbesteden?
Bepaal eerst of je de aanbouw zelf wil bouwen of de klus liever overlaat aan professionals. In de meeste gevallen is het beter om een vakman in te schakelen. Zo ben je verzekerd van een goed, mooi en veilig resultaat. Check welke professionals er in jouw omgeving te vinden zijn. Denk niet alleen aan een aannemer of klusjesman, maar bijvoorbeeld ook aan een stucadoor. Zowel de binnenkant als de buitenkant van de aanbouw moet goed worden afgewerkt.

Vergunning
Voor het plaatsen van een aanbouw is niet altijd een vergunning nodig. Dit is afhankelijk van de plek en de exacte afmetingen. Controleer altijd of je wel of geen vergunning nodig hebt. Vraag het eventueel na bij de gemeente als je er niet uitkomt. Heb je een appartement op de begaande grond en wil je een aanbouw realiseren? Dan moet je bijvoorbeeld ook toestemming van de VvE vragen. Verdiep je ruim van tevoren in al deze administratieve zaken zodat de planning niet compleet in het water valt.

Fundering
Laat door een specialist bepalen welke fundering er nodig is voor de aanbouw. Afhankelijk van het formaat en type aanbouw is dit niet altijd noodzakelijk. Uiteraard is het wel belangrijk om het goed te laten checken.

Materiaalgebruik
Bepaal welk materiaal je wil gebruiken voor de aanbouw. Het materiaalgebruik heeft invloed op de uitstraling, maar ook op het onderhoud en de duurzaamheid. Laat je adviseren als je het lastig vindt om zelf een keuze te maken. Overleg daarna of je de materiaal zelf moet regelen of dat alles via een aannemer/professional verloopt. Beide opties hebben zo zijn voor- en nadelen. Zelf materialen kopen is vaak goedkoper, maar vereist ook wat meer kennis van zaken. Soms is het fijner om het hele project van A tot Z uit handen te geven.

Afwerking in de aanbouw
Vergeet niet dat ook de binnenkant van de aanbouw moet worden afgewerkt. Denk aan de vloer, het plafond en de wanden. Plan van tevoren een afspraak in met een professional om zo min mogelijk vertraging op te lopen. Weet je bijvoorbeeld nu al dat de wanden gestuct moeten worden? Ga dan aan het begin van de bouw al op zoek naar een specialist of plaats een oproep zoals: stukadoor Utrecht gezocht.