Bespaar geld én creëer oplossingen met een goede interieurontwerper

Interview met Edwin de Kuiper, designer

De meeste mensen zijn zelf goed in staat hun eigen huis zo prettig mogelijk in te richten. Woonbladen, woonprogramma's en life-style rubrieken dienen als inspiratie, om een sfeer te bepalen die bij hen past en om keuzes te maken voor details die het geheel een thuis maken.

Edwin de Kuiper interieurontwerper

Maar hoe is het als je een geheel nieuw huis koopt of wilt gaan (ver)bouwen?

Veel mensen vinden het nog niet makkelijk om mogelijkheden te zien in ruimtes die ze nog niet (aangekleed) kennen of, om door de huidige indeling heen, nieuwe mogelijkheden te zien.
Een advies van een goede ontwerper kan de oplossing bieden.

Vandaag zijn we te gast bij ontwerper Edwin de Kuiper, van studio STIJLAPART uit Deventer.

Hoe verloopt het proces van ontwerpen en inrichten van woningen als mensen jou inschakelen?

Edwin: 'Ik begin altijd met een kennismakingsgesprek. Het is belangrijk dat het klikt tussen de (toekomstige) bewoners en mij als designer; de opdrachtgever moet vertrouwen in mij hebben. Een ontwerper luistert, kijkt, en overlegt. Mijn kracht ligt in het er samen met mensen achter komen wat hen beweegt, wat ze belangrijk vinden.

Ik vertaal daarna de individuele smaak en woonwensen van mijn opdrachtgevers in een ontwerp. Op deze manier staan al mijn ontwerpen dicht bij degenen die er in wonen/werken en krijgen de interieurs een persoonlijke, warme uitstraling. Doordat ik ook een technische achtergrond heb en kennis van ontwerpen, bouwen en bouwmaterialen, kan ik de mogelijkheden zien en aangeven waar mensen vaak niet zelf opkomen. Het belangrijkste aan een interieur is dat het een fijne omgeving is voor mensen om in te zijn. Dit is de basis voor waar een interieur verder aan kan bijdragen, nl. waar is het interieur voor bedoeld: ontspannen, geïnspireerd worden, werken. Kleuren, materialen, vormen en lichtplan spelen hierbij een belangrijke rol.

Wat ik daarnaast belangrijk vind in de interieurs die ik ontwerp is dat er altijd een samensmelting is van praktisch, mooi en opmerkelijk/multifunctioneel'.

Hoe komen jouw ontwerpen tot stand?

'Ik begin met schetsen en na overleggen, ga ik die verder uitwerken. Uiteindelijk kan ik fotorealistische afbeeldingen maken, waarvan de tekening zó realistisch is dat het een exact beeld geeft van hoe het interieur eruit gaat zien. Hierbij kan ik ook alle licht effecten laten zien (zonlicht en kunstlicht). Hierdoor kan rekening gehouden worden met waar en hoe de verlichting het best in het interieur past.

Ik ben altijd blij als mensen mij vroeg inschakelen, omdat ik dan bij het bepalen van de elektrische installatie rekening kan houden met het lichtplan.
Vaak ontwerpt een bouwkundig architect een 'standaard' elektrische installatie. Je loopt dan het risico dat de aansluitpunten net op de verkeerde plaats zitten... Na de ontwerpfase kan ik de mensen met mijn technische kennis ook goed ondersteunen bij het selecteren van een interieurbouwer.

Mijn kennis en ervaring hebben dus voor klanten nog een ander voordeel; Ik maak én alle tekeningen én ben gesprekspartner voor de bouwkundig architect en de aannemer. Hierdoor heeft de klant een 'one-stop-shopping' en kunnen keuzes vooraf gemaakt worden'.

Edwin de Kuiper interieurontwerper

Het vooraf inschakelen van jou kan dus voordelig zijn voor het budget?

Edwin: 'Precies! Het grote voordeel is dat je in het traject geen onverwacht meerwerk of herstelwerk meer zult hebben en goed verschillende offertes kunt vergelijken.
Als designer werk ik samen met mijn klanten; ik voeg inventiviteit (gebaseerd op bouwkundige kennis) en goed ruimtelijk voorstellingsvermogen toe aan hun ideeën en creativiteit en als technicus overzie en coördineer ik het gehele proces.

Als je een ontwerper inschakelt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de ontwerper ook beschikt over de benodigde technische kennis. Ik zie jammer genoeg nog te vaak dat bijvoorbeeld een stylist zich wel bezighoudt met meubels en kleur, maar dit onvoldoende kan vertalen naar een interieurbouwer of een keukenspecialist of dat een ontwerper te weinig gesprekspartner is voor de aannemer. Dat is vervelend voor de klant, want uiteindelijk ben je dan toch niet écht geholpen met wat je wilt.'

Dank je wel voor je tijd en als ik een nieuw huis ga kopen of ga verbouwen kom ik zeker naar je toe!

Voor contact met Edwin de Kuiper of voor meer informatie over STIJLAPART; zie onderstaande gegevens.

STIJLAPART
Edwin de Kuiper
Bonte Salie 22
7422 MH Deventer
06-26 66 56 26
www.stijlapart.nl

Edwin de Kuiper interieurontwerper