Bieden op jouw droomhuis

In de grote steden zijn de huizen niet aan te slepen. Het is dan ook normaal om in zo’n krappe markt tegen de verkopende partij op te bieden. Maar wat zijn de valkuilen tijdens het bieden op een huis? En wat is een passend openingsbod? 

Voordat je een bod uitbrengt... 
Moet je zelf wat huiswerk doen, zo weet je hoeveel je kan bieden op een huis. Er zijn wat stappen die je kan doorlopen om tot een redelijk openingsbod te komen. Begin bij je eigen portemonnee: hoeveel kan je maximaal lenen? Dit bereken je gemakkelijk zelf online. Het is verleidelijk om je blind te staren op dat perfecte huis, maar doe eerst wat onderzoek. Vergelijk het huis bijvoorbeeld met huizen in de buurt. Zo zie je of de vraagprijs een beetje redelijk is. 

Hoe bepaal ik het openingsbod?
Er zijn meerdere wegen naar Rome. Je kan op verschillende manieren tot een passend openingsbod komen. Ga vooral in gesprek met de makelaar. Die kun je vragen hoe vaak er tot nu toe is geboden op het huis en hoeveel dit was. Ook is het interessant om te weten waarom het huis verkocht wordt. Hebben de verkopers bijvoorbeeld al een nieuw huis? Dan hebben ze waarschijnlijk haast met de verkoop, dit kan in je voordeel werken! Dit is min of meer hoe het werkt in een normale, gezonde woningmarkt. Het bieden op een huis werkt iets anders in een markt die op volle toeren draait. Wil je bijvoorbeeld een huis kopen in Amsterdam, Utrecht of een andere plaats met een drukke woningmarkt? Dan gaat het net even anders.

Bieden op een krappe markt
In een drukke, gewilde plek is de huizenmarkt vaak ‘krap’. Het kan zomaar zo zijn dat je met 10 anderen tegelijk op een huis biedt. Misschien vind je het lastig in te schatten hoeveel je boven de vraagprijs moet bieden. De bank leent je voor jouw hypotheek niet meer dan 100% van wat het huis waard is. Alles wat je hoger biedt moet je dus uit eigen zak betalen. Praat vooral met mensen uit de buurt over de huizenprijzen om zo een goede inschatting te kunnen maken. In het Kadaster vind je hoe groot die huizen zijn, zo bereken je de prijs per vierkante meter.

Zo zit het met onderhandelen?
Het is natuurlijk verleidelijk om fanatiek in onderhandeling te gaan als je je droomhuis nét niet krijgt. Let er wel op dat je uit enthousiasme niet boven je budget gaat bieden. Het kan in je voordeel werken om je bod te beargumenteren, bijvoorbeeld door mee te geven dat dit bedrag tegen je maximale budget aan zit. De gouden tip bij bieden is om je enthousiasme over het huis een beetje te verbloemen. Op deze manier laat je de verkoopmakelaar zijn tegenbod niet te hoog inzetten. Maar vergeet niet: vertrouw op je gevoel tijdens het bieden en schud ook gewoon de hand wanneer je tevreden bent met een tegenbod.