Buiten verven: welke kleur verf kies je?


Je hebt een tuinhuis, schuurtje of schutting gekocht en je wil het hout een mooie kleurtje geven. Voor welke verf ga je dan en welke kleur kies je?

Houtbescherming
Bij het verven van buiten hout is het goed om een verf te kiezen die er niet alleen mooi uitziet, maar ook bescherming geeft. Kies bij voorkeur voor een verf die het hout laat ademen, zoals de verf van Moose Färg. Deze vormt geen filmlaag op het hout waardoor er geen vocht in het hout blijft zitten en het hout gezond blijft. Het is overigens ook plezierig voor jezelf: een verf die in het hout trekt zal hoogstwaarschijnlijk niet gaan bladderen waardoor je er veel minder onderhoud aan hebt.

Verfkleur kiezen: 5 tips
Het kiezen van een verfkleur is allereerst een kwestie van smaak. De onderstaande tips helpen je om erachter te komen welke kleur bij jouw tuin past.

Buitenverf verf huis schilderen REALISEER JE DROOMHUIS

Tip 1: een goede indruk krijgen van de kleur
Het is best lastig om je in te beelden hoe je tuinhuis of schutting eruitziet als je hem in een bepaalde kleur verft. Als je online op zoek gaat naar inspiratie dan kan de instelling van je beeldscherm een vertekening van een kleur geven. Ook foto’s in tijdschriften kunnen anders overkomen, bijvoorbeeld door de lichtinval bij het maken van de foto of de kwaliteit van de printinkt.  Bekijk meerdere afbeeldingen om een goed beeld te krijgen van de kleur. Vaak kun je bij de verfproducent een kleurenkaart of -waaier aanvragen zodat je de kleur in het echt kan zien. Wil je zeker zijn van je zaak, verf dan eerst een proefstukje om te zien of de kleur uitkomt zoals je denkt.

Tip 2: denk ook aan de omgeving van je tuinhuis of schutting
Hoe de kleur uitkomt hangt ook af van de grootte van je tuin en wat voor begroeiing er staat. Zwart is bijvoorbeeld mooi voor een schuur in een grote tuin, maar in een kleine tuin laat het de ruimte nog kleiner lijken. Lichtere kleuren, zoals parelgrijs, zijn juist wel weer heel geschikt voor kleinere tuinen. Heb je een tuin met veel groen dan biedt de kleur (donker)grijs een hele mooie achtergrond voor je planten.

Buitenverf verf huis schilderen REALISEER JE DROOMHUIS

Tip 3: ga je voor een dekkende verf of een wash?
Wist je dat pigment in verf een goede bescherming biedt tegen UV-straling? Een dekkende verf biedt daardoor meer bescherming dan een transparant product. Een dekkende verf heeft ook als voordeel dat de kleur van de ondergrond niet meer zichtbaar is, waardoor verweerd hout of hout met kleurverschillen er weer egaal mooi uit komt te zien. Als je de houtkleur juist graag wil terugzien dan kun je kiezen voor een halftransparant product, zoals white wash of grey wash. Hier zit pigment in – en dus UV-bescherming -, maar de kleur van het hout blijft gedeeltelijk zichtbaar. De kleur van het hout bepaalt dan dus mede het resultaat.

Tip 4: combineren van kleuren
Veel tuinhuisjes of schuurtjes hebben raamlijsten, deuren en windveren. Het kan heel fraai zijn om deze een andere kleur te geven dan de rest van het huisje zodat de kleur nog beter naar voren komt. Wit of lichtgrijs zijn een mooie contrastkleuren voor (dak)lijsten. Voor een deur kan het mooi zijn om een totaal andere kleur te kiezen.

Tip 5: trends in verfland
Verfkleuren zijn minder wispelturig dan mode, maar ook hier zie je dat kleuren gedurende bepaalde jaren populairder zijn. In het laatste decennium heeft er een verschuiving plaatsgevonden van glansverf naar meer matte verven. In Nederland zijn de meer bescheiden kleuren altijd populair, met name grijs of antraciet. Sinds 2020 zie je een flinke toename in het gebruik van de matte zwarte kleur. Uiteindelijk is het vooral belangrijk om te kiezen voor een kleur die jou aanspreekt, je moet er immers zelf naar kijken!

Buitenverf verf huis schilderen REALISEER JE DROOMHUIS
Buitenverf verf huis schilderen REALISEER JE DROOMHUIS