Checklist controle cv installatie


Je wilt het nog wel eens vergeten in de zomermaanden: controle van de CV ketel. Na maandenlang geen verwarming komen de donkere koude maanden er aan en doe je het er het beste aan deze tijdig te controleren voor de echte kou komt. Waar let je op?

Controleer de druk
Het is verstandig om de druk in het systeem te controleren. Wanneer deze veel te laag is, zal de cv ketel uitvallen. Vaak komt dit door een lekkage of is er erg lang geen water bijgevuld. Houdt er rekening mee dat de druk altijd lager is wanneer het water in de leiding koud is. Bij een hoge temperatuur kan de druk namelijk tot 0,5 bar hoger uitvallen. Bij een te hoge druk zal bij de meeste installaties het overstortventiel inschakelen en dien je een nieuwe te laten plaatsen. Vaak is een CV installatie werkzaam tussen 1 en 2 bar, afhankelijk van het model.

Minimum temperatuur
Tijdens de wintermaanden doe je er goed aan om een minimum temperatuur (bijv. 15 graden) aan te houden op de thermostaat. Wanneer het hard gaat vriezen kunnen sommige leidingen namelijk gaan bevriezen. Ook doe je er goed aan om alle radiatoren open te laten staan.

Onderhoud
Niet alle problemen zijn te overzien, daarom doe je er goed aan om de cv ketel jaarlijks te laten controleren. Zo voorkom je verstoppingen en worden onopgemerkte lekkages wellicht toch gevonden. Verzaak hier niet in, een installatie repareren die kapot gaat door achterstallig onderhoud is vaak een stuk duurder dan preventieve controles.

Let op de leeftijd
CV ketels gaan ongeveer 15 jaar mee. Als de CV ketel ouder wordt, wordt het steeds minder zuinig en gaan er op den duur onderdelen kapot. Je doet er goed aan om dan een nieuwe CV ketel te zoeken die weer een stuk zuiniger en betrouwbaarder is, zoals een Cv ketel van CVkoopjes. Deze kan voor een meerprijs geïnstalleerd worden.