Colors of the jungle

Dag, mijn naam is Simon Kuyvenhoven en ik schrijf vandaag mijn eerste column voor realiseerjedroomhuis.nl. Hopelijk zullen er nog vele stukjes op deze plaats volgen met een frequentie van vier keer per jaar. Het onderwerp van al deze stukjes zal iedere keer gaan over mijn passie en drijfveer: het binnenhalen van de natuur in de woon/werk-omgeving. Soms kan dit op een letterlijke manier, door natuur direct in een ontwerp te integreren; maar heel vaak ook op een abstracte manier, door een element uit de natuur te gebruiken.

De inspiratie hiervoor haal ik uit een verblijf in Midden-Amerika van in totaal zeven jaar. Naast vele indrukken over hoe men daar natuur en gebouwen integreert die ook heel goed toepasbaar zouden kunnen zijn in Nederland, heb ik er vooral een portfolio van foto’s over de wonderlijke kleurenpracht in de jungle kunnen verzamelen. Dit is een proces geweest van niet alleen het eigenmaken van een fotostijl en –techniek, maar ook van het zelf ontdekken van de kunstzinnige kant van het oerwoud: de jungle als bron van de meest fantastische kleuren.De natuur in Midden-Amerika spreekt erg tot de verbeelding. De landen zijn niet heel erg groot, het subcontinent ligt tussen twee oceanen in en er staan wel honderd vulkanen verspreid over de zeven landen die Midden-Amerika telt. Voeg daarbij de bergen, rivieren, watervallen, jungles, microklimaten en het Caribisch gebied, en men krijgt een van de meest afwisselende delen van de wereld.

Maar goed, hoe ben ik voor zeven jaar in dit fascinerende werelddeel verzeild geraakt? Na een ingenieursstudie gingen Marjolein – die nu mijn vrouw is – en ik voor twee jaar naar Guatemala. Dat was halverwege de jaren ’90 in de vorige eeuw. Guatemala heeft van heel Latijns-Amerika het hoogste percentage afstammelingen van de oorspronkelijke bewoners, de Maya-indianen. In alles wat de Maya’s ondernemen op het gebied van religie, kunst of cultuur, komt hun relatie met de natuur en de jungle terug.

 

 

Deze relatie met de natuur manifesteert zich meestal als een ode aan de natuur. Dit betekent dat in wat men creëert of ontwerpt men het wezen van de natuur voorop stelt en de ideeënwereld van mensen meer op de achtergrond houdt. In de architectuur resulteert deze benadering in gebouwen die poëtisch te noemen zijn door de manier waarop men de natuur het ontwerp laat meebepalen. Door de sterke invloed van de Maya-cultuur vindt men deze bouwstijl niet alleen terug in de bekende Maya-ruïnes, maar zeker ook in moderne gebouwen en huizen.

Ok, en de rest van die zeven jaar? Dat zijn vijf mooie jaren geweest in El Salvador waar Marjolein en ik met onze twee kinderen tussen 2004 en 2010 hebben gewoond. Door een internationaal arbeidscontract van Marjolein hebben we ons voor vijf jaar als gezin in de hoofdstad kunnen vestigen. Mijn hobby is altijd fotografie geweest, dus ging ik in mijn vrije tijd met mijn camera aan de slag. Het viel me op dat in dit (sub)tropische deel van de wereld er wel een surplus aan natuur aanwezig is, maar dat de lokale natuurfotografie nog in de kinderschoenen stond.

 

In eerste instantie heb ik via mijn bedrijf Natugrafia fotoprodukten van de standaard onderwerpen als landschappen en wildlife op de lokale markt gebracht. Daarnaast heb ik ook een eigen stijl in vooral macrofotografie ontwikkeld die ik zelf ‘kleurografie’ noem. Het resultaat is een portfolio professionele foto’s waarvan het frame helemaal gevuld is met ‘Colors of the Jungle’. Al deze foto’s zijn in het oerwoud genomen met natuurlijk licht. Ze zijn niet bijgewerkt op de computer en geven de werkelijke kleuren van de oerwouden haarscherp weer.

De foto´s stralen de rust, tijdloosheid en de kleurenpracht van het tropisch regenwoud uit. Het resultaat is heel decoratief en uitermate geschikt om de sfeer in elk type interieur een meer natuurlijke uitstraling te geven. De foto’s zitten niet alleen technisch goed in elkaar, ze tonen vooral de kunst van de natuur zelf, iedere keer als men ze ziet.

In volgende columns hoop ik meer te schrijven over de Colors of the Jungle, kleurografie, jungleavonturen, het integreren van de natuur in gebouwontwerpen en nog veel meer.

Bekijk hier het portfolio.

Meer inspiratie opdoen, ga naar: http://www.colorsofthejungle.com/