Creëer je droomtuin met border


Wil je graag een fleurige tuin met verschillende bloemen en planten, maar niet al te veel tijd kwijt zijn aan het onderhoud? Dan is een tuin met een border een uitstekend idee. Door je planten en bloemen goed te kiezen en dichtbij elkaar te zetten, heb je minder last van onkruid. In deze blog lees je meer over de aanleg van een border.

Droomtuin droomhuis tuin Beurs Eigen Huis

Tips voor de aanleg van je border

 1. Selecteer je bloemen en planten
  De ene bloem bloeit in de lente, een andere plant is op zijn mooist in de herfst. Verdeel de bloemen en planten in je border op een manier dat het geheel er het hele jaar door mooi uitziet.
   
 2. Let op de zon
  Waar wil je je border gaan plaatsen, op een plek met veel zon, halfzon en halfschaduw of vooral schaduw? Elke plant of bloem heeft hierin zijn eigen voorkeur. Let hierop bij de keuze voor je groen.
   
 3. Hoge en lage bloemen en planten
  De ene plant groeit zo een meter hoog, terwijl een andere bloem veel lager bij de grond blijft. Voor een mooie uitstraling kun je het beste de hoge planten en bloemen achter plaatsen en het lagere groen aan de voorkant.
   
 4. Ondersteun je bloemen en planten
  Sommige bloemen en planten kunnen wel wat ondersteuning gebruiken om mooi te bloeien. Voorzie ze van een plantensteun zodat ze niet omwaaien of afbreken.
Droomtuin droomhuis tuin Beurs Eigen Huis

Mooie én makkelijke bloemen en planten
Welke bloemen en planten zijn geschikt voor in je tuin? Bloembollen mogen natuurlijk niet ontbreken! Deze kun je soms al in de herfst planten, waarna ze vanaf januari gaan bloeien. De kerstroos is ook een mooie plant die al in het vroege voorjaar bloeit. Mooie en makkelijke bloemen die goed combineren met ander groen zijn duizendblad en ridderspoor.

Met heesters kun je je tuin wat meer ‘body’ geven. Zie je graag vlinders rondfladderen in je tuin? Kies dan voor een vlinderstruik. Deze ruikt ook nog eens erg lekker! Natuurlijk mag de roos niet ontbreken, bijvoorbeeld de vrolijk gekleurde klaproos.

Kant en klare borderpakketten
Zoals je weet zijn er duizenden bloemen en planten waaruit je kunt kiezen voor je tuin. Het kan best ingewikkeld zijn om zelf te bepalen welke planten goed met elkaar combineren en of het eindresultaat mooi wordt. Wist je dat er ook zoiets bestaat als een kant en klaar borderpakket? Hierbij is al nagedacht over de opbouw van je border, bloeiperiodes van de planten en mooie kleurencombinaties.

Borderrand plaatsen
Een border is geen border zonder borderrand. Je kunt het beste kiezen voor een duurzame borderrand, gemaakt van (verzinkt) staal. De rand is vaak dun genoeg om makkelijk te kunnen ombuigen of een hoek te maken. Voordat je de borderrand gaat plaatsen, kun je het beste een sleuf graven van ongeveer 13 cm diep. Sla de pinnen van de borderrand in de grond en vul de sleuf op met grind of grond.