Dakkapel plaatsen? Goed idee!

Tegenwoordig hoeft je zolder geen stoffige opslagplaats meer te zijn voor de kerstspullen, of voor oude troep waar je niets meer mee doet. Door het plaatsen van een dakkapel kan de zolder worden gezien als een volwaardige kamer die gebruikt worden als slaapkamer, studeerkamer of speelkamer. Een dakkapel wordt geplaatst op een schuin dak waardoor het mogelijk is om op een groot gedeelde van je zolder te lopen, zonder je hoofd te stoten. Dit wordt beloopbare vloeroppervlak genoemd. Doordat je het beloopbare vloeroppervlak dus vergroot, stijgt ook de verkoopwaarde van je huis!


Naast extra ruimte biedt een dakkapel ook extra licht op je zolder. Veel daglicht maakt dat je zolder een prettige, lichte ruimte wordt.

Vergunningen

Voordat je een dakkapel gaat plaatsen is het altijd goed om even van te voren bij de gemeente te checken of je hier toch geen vergunning voor nodig hebt. Vaak krijg je binnen acht weken of er een vergunning voor je dakkapel wordt verleend. In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig, zolang je aan een aantal voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden gaan over het type huis waarop u uw dakkapel bouwt en over de positie van de dakkapel op uw dak.

Voorwaarden dakkapel zonder vergunning

Dakkapel plaatsen

- Bij dakkapellen zonder vergunning is de hoogte, gemeten vanaf de voet van de dakkapel, minder dan 1,75 meter.

- Bij dakkapellen zonder vergunning zit de onderzijde op meer dan 0,5 meter en minder dan 1 meter boven de dakvoet.

- Bij dakkapellen zonder vergunning zit de bovenzijde op meer dan 0,5 meter onder de daknok.

- Een dakkapel zonder vergunning moet minstens 0,5 meter afstand hebben tot de zijkanten van het dakvlak.

- Een dakkapel zonder vergunning heeft ondoorzichtige zijkanten.

- Dakkapellen zonder vergunning hebben een plat dak.


Met deze online checklist kun je direct zien of een vergunning vereist is.

Kosten dakkapel

Het is goed om verschillende offertes op te vragen bij verschillende dakkapel specialisten. Zo krijg je een goed beeld in prijs/kwaliteit verhoudingen ten aanzien van andere bedrijven. Wanneer je jouw keuze hebt gemaakt voor een dakkapel specialist en je weet wat de kosten zijn voor dakkapel, kan de bouw beginnen!