De dakkapel voor een te lage zolder

 

Waar veel mensen direct aan denken als ze gaan verbouwen is een dakkapel. Negen op de tien dakkapellen heeft een platdak, maar er zijn ook uitzonderingen. Welke oplossing is er bijvoorbeeld als het dak te laag is voor een standaard dakkapel. Op deze vraag proberen we in de komende alinea’s zo goed mogelijk antwoord te geven.

Er zijn drie oplossingen voor dit probleem. Je kunt ervoor kiezen een verlegde nokdakkapel te plaatsen, een nokverhoging of besluiten de standaard dakkapel helemaal in de nok te plaatsen. Alle drie de oplossingen hebben één ding gemeen, want voor allen is goedkeuring van de gemeente nodig.

Oplossing 1: de nok verleggen
Een standaard dakkapel is een probleem, zodra de nokhoogte binnenwerks niet meer bedraagt dan 1,8 meter, tenzij je te maken hebt met hele kleine mensen. Je kunt dan besluiten een verlegde nokdakkapel te plaatsen, ofwel een dakkapel  die de voor- of achtergevel van de woning verhoogt. Wat er in feite gebeurd is dat de bestaande nok wordt verlegd naar voren of achter en tegelijkertijd wordt verhoogd. Het is een dakkapel die fors meer kost dan de standaard uitvoering, want je kunt rekenen op dubbel zo hoge prijzen. Niet iedere leverancier van dakkapellen verkoopt verlegde nokdakkapellen en soms wordt deze uitvoering enkele nokverhoging genoemd.

Oplossing 2: de nok helemaal verhogen
Je kunt ook de wens hebben dat beide gevels worden verhoogd, dan kom je terecht bij een nokverhoging. Een nokverhoging resulteert in een complete lift van de zolderverdieping met pak ‘m beet een meter à anderhalve meter. Het is een dakkapel die door de meeste leveranciers op het dak wordt opgebouwd, al zijn er ook waaghalzen bij die het aandurven een nokverhoging prefab te plaatsen. Ongeacht de manier van plaatsen, het is een uitvoering die normaal gesproken honderd tot soms honderdvijftig procent meer kost dan de meest simpele dakkapel. De alternatieve benaming voor nokverhoging is dubbele nokverhoging.

Oplossing 3: de dakkapel in de nok
Heb je toch liever een platdak dakkapel, dan kan je overwegen de dakkapel in de nok te plaatsen. Hiervoor is wel een vergunning nodig, want in Nederland geldt dat de verticale afstand van de daknok tot de bovenkant van de dakkapel minimaal een halve meter moet bedragen, ofwel twee tot drie dakpannen. Het is het proberen waard, want de dakkapel kosten zijn een stuk lager en het vergunningsproces even lang. Alleen de ruimtewinst is een stuk minder en je moet het natuurlijk wel mooi vinden. Een houten of kunststof dakkapel van vier meter met een platdak kost 5.000 tot 6.000 euro, ongeacht hoe hoog of hoe laag deze wordt geplaatst.

Dakkapellen zonder platdak zijn nooit vergunningsvrij te plaatsen. Soms kiest de gemeente voor jou, want gemeenten streven naar uniforme exemplaren. Anders gezegd, wanneer de buurman al een verlegde nokdakkapel heeft, dan is de kans groot dat je zelf ook een verlegde dakkapel nokdakkapel moet plaatsen.