De foto als blikvanger

Eigen gemaakte foto’s zijn persoonlijk. Het roept herinneringen op en er valt meteen een verhaal te vertellen als er mensen op bezoek komen die de foto’s zien.

Herinnering
Mensen houden van herinneringen. Foto’s van het gezin, de viervoeter en vakanties zijn populair en het liefst op fotopapier afgedrukt. Dat kijkt prettiger als een digitaal scherm. Amateur fotografen gaan een stapje verder met mooie natuur- en architectuur foto’s. Foto’s van stadsbeelden zijn erg populair. De Yellow cab is een geliefd foto object in het straatbeeld van New York.

Lijstje
Een setje mooie fotolijstjes op een lage kast misstaat niet. Mooie stalen of zilverkleurige fotolijsten met de favoriete foto’s. Meestal zijn het wissellijsten dus je kan af en toe de foto’s veranderen. Fotolijsten-online.nl heeft een ruim aanbod in verschillende soorten en stijlen fotolijstjes.

Kent u nog de oude familie portretfoto’s? Die foto’s werden nog genomen met een lange sluiertijd waardoor de gefotografeerde mensen enige tijd geduld moesten opbrengen. In de negentiende eeuw waren foto’s een kostbare zeldzaamheid en het was een hele eer om op de gevoelige plaat te worden vastgelegd. Vandaar ook dat mensen daar statig en waardig op wilden staan zonder een lachende mimiek.

Smartphone
Dat is nu wel anders met de slimme smartphone. Na een weekendje Parijs komen we met meer dan honderd foto’s terug. In ieder geval te veel foto’s om alles in te lijsten. Eén of twee moet kunnen. Bij fotolijsten-online.nl zijn ze in allerlei soorten en maten te verkrijgen.

Tentoonstelling
Eddy Posthuma de Boer staat bekend als een van de meest bereisde fotografen van Nederland. Hij maakte naam met zijn reisreportages voor tijdschrift Avenue, vaak gemaakt samen met Cees Nooteboom.

Hij werkte onder andere voor Het Parool, de Volkskrant, de KLM en de KRO. Zijn werk werd veelvuldig tentoongesteld in Nederlandse musea en hij maakte verschillende fotoboeken. In 1997 kreeg hij de Kees Scherer Prijs. Op zijn tentoonstelling zie je vooral foto’s van het Amsterdamse straatleven eind jaren 50 die donker en dramatisch zijn afgedrukt. Ook foto’s die hij later heeft gemaakt tijdens zijn reizen waarbij hij zich is gaan toeleggen op kinderen die door natuur- of oorlogsgeweld kwetsbaar zijn.

De woning is natuurlijk geen galerie. Dit neemt niet weg dat je foto’s op een eigentijdse manier kunt presenteren passend bij de woninginrichting. Er zijn vele interieur tips te vinden. Een alternatief is een eigen fotoalbum in boekvorm. Die passen mooi op de koffietafel.