De perfecte tuin creeëren start met een tuinontwerp

Goede ideeën voor de tuin, die hebben we vaak in overvloed. Maar passen al deze plannen daadwerkelijk in je tuin en ook niet onbelangrijk, bij elkaar? Begin je zonder een goed doordacht plan, dan bestaat de kans dat je tuin een manusje van alles wordt en dat gaat snel vervelen. Hoe je dit voorkomt? Creëer een goed doordacht tuinontwerp.


Stap 1. Maak een moodboard

De eerste stap is het bepalen van de stijl van je tuin. Net zoals een interieurstijl in huis de rust bewaard, heeft je tuin dit ook nodig. Een goed hulpmiddel hiervoor is het maken van een moodboard. Zoek afbeeldingen van materialen, tuinsets, accessoires etc. en plak ze bij elkaar. Het is belangrijk om al deze afbeeldingen samen te brengen om het complete plaatje te zien, zo ervaar je of al je prachtige ideeën ook daadwerkelijk een mooie tuin opleveren. Ga net zolang door tot je het gevoel hebt, dit is het. Kom je er niet uit? Laat je dan adviseren door een tuinarchitect.

Stap 2. Schrijf je wensen op

Je tuin kan verschillende doelen dienen. Het is dan ook belangrijk om van tevoren goed in kaart te brengen waar jouw ideale tuin aan moet voldoen. Om je wat ideeën te geven:
•    mate van onderhoud
•    zon- en/of schaduwplekken
•    kind-/diervriendelijkheid
Ga na waar je jouw tuin voor gebruikt of wil gaan gebruiken. Verlies ook niet de praktische zaken uit het oog zoals een plek om de was op te hangen en een pad om met je fiets of groene bak overheen te kunnen.


Stap 3. De tuin ontwerpen

Je weet nu waar je ideale tuin aan moet voldoen, zowel qua uitstraling als vanuit het praktische oogpunt. Tijd om alles vast te leggen in een tuinontwerp. Dit kan je overlaten aan een tuinarchitect die je plannen nog eens kritisch onder de loep neemt, maar heb je voldoende ruimtelijk inzicht dan kan je ook zelf aan de slag. Gebruik potlood en papier of een online tool voor een mooie 3D tekening. Start met het opmeten van je tuin zodat je een tekening op schaal kan maken. Zo kom je straks niet voor verrassingen te staan en weet je direct hoeveel vierkante meter je nodig hebt aan materialen. Pak je wensenlijst erbij en ga die af. Kies een ruimte waar je je terras wilt (richtlijn: minimaal 12 m2), de paden in je tuin (richtlijn: minimaal 90 cm breed), misschien wil je een vijver aanleggen of heb je juist gekozen voor een leuke speelplaats voor de kinderen. Klaar? Laat bekenden nog een keer naar het ontwerp kijken of je echt niets over het hoofd hebt gezien.

Stap 4. Tuin begroting maken

Je weet nu wat je nodig hebt om jouw ideale tuin te creëren, tijd voor de begroting om te kijken of deze tuin binnen je budget past. Laat je je tuinontwerp maken door een tuinarchitect dan zit het maken van een begroting bij de prijs voor het tuinontwerp inbegrepen. Je geeft van tevoren je budget aan en de tuinarchitect gaat aan de slag met het ontwerpen van jouw ideale tuin binnen het beschikbare budget. Zaken waar je rekening mee kunt houden in je begroting zijn:
•    inhuren stratenmaker of hovenier
•    bestrating
•    hekwerk
•    beplanting
•    bevestigingsmaterialen
•    gereedschap
•    accessoires

Kijk eerst rond of je in je tuin nog materialen hebt die je kan hergebruiken, of je gereedschap kan lenen bij kennissen of misschien bij iemand gratis materialen kan ophalen. Als het goed is weet je na je tuinontwerp ook precies hoeveel je van alles nodig hebt. Begin een online zoektocht naar met welke prijzen je rekening dient te houden en maak een boodschappenlijst.


Past alles in je budget?

Slaap er dan nog eens een nachtje over. Ben je de volgende dag nog net zo enthousiast over je tuinontwerp? Dan kan de tuinaanleg van start gaan, steek zelf de handen uit de mouwen of zet een vakman op je klus. Je zal merken dat je jarenlang plezier gaat beleven aan je goede voorbereiding.