De voordelen van nieuwbouw


We zitten inmiddels diep in de 21ste eeuw, maar iedereen, vooral starters, lijkt nog steeds naar een unieke, pittoreske woning, liefst in het centrum van de stad te streven. De mensen die echter voor een woning in een nieuwbouwwijk kiezen, zijn degenen die veel voordelen genieten.

Hoofdprijs
Wanneer de makelaar oppert om eens naar een nieuwbouwproject te kijken, worden er vaak vieze gezichten getrokken. Wanneer komen nieuwbouwwoningen eens van hun huidige imago af? Want een authentieke woning midden in het centrum van de grote stad is leuk: je hebt alles in je directe nabijheid en het geeft een zekere status. Maar je betaalt de absolute hoofdprijs, ook qua onderhoud en/of verbouwing. En wanneer je kinderen krijgt kun je ze amper buiten laten spelen. Om over parkeren en geluidsoverlast nog maar te zwijgen.

Vraagtekens
Starters doen er goed aan om niet direct afwijzend te reageren wanneer de makelaar oppert om eens bij een nieuwbouwproject te gaan kijken. Want de dingen die je doet bij het kopen van een huis, zoals het kijken naar de duurzaamheid van de woning, energie vergelijken, eventuele ruimte voor gezinsuitbreiding incalculeren, veiligheid van de omgeving checken, kijken of er een tuin is. Het zijn logische vraagstukken die veelvuldig positief worden beantwoord. Ja, in een nieuwbouwwijk zijn al deze aspecten dik voor elkaar.

Sfeer
Je hebt er een spiksplinternieuwe woning, geen afgeragde studentenkamer. Je richt het leuk in en klaar is kees. De wifi doet het meteen, je hebt ruimte (ook in je portemonnee) voor een elektrische auto en de kinderen kunnen veilig over straat. En die opluchting, die blijheid, die proef je terug in zojuist betrokken nieuwbouwwijken. Er steken takjes uit de grond, maar op een dag zijn dat bomen. Er liggen nog hopen zand, maar daar kunnen de kinderen lekker in ravotten. Alles is nog een beetje kaal, zoals met alle nieuwe dingen, maar hoort dat nieuwe gevoel niet ook bij starters?

De nieuwbouwwijk is dus zo gek nog niet
Je moet maar zo denken: ook deze wijk zal ooit hip zijn. Je nieuwbouwwoning kan zomaar in waarde omhoog schieten. Een langetermijnplanning is niet altijd van toepassing, zo moet je bijvoorbeeld nooit te veel hechten aan zoiets als een baan. Maar een huis koop je om er relatief lang in te blijven wonen en dan wil je je zaken op orde hebben. En wat geld overhouden voor leuke dingen. Het is simpelweg zonde om alles wat je hebt, in een te dure woning te steken. En je zult zien, binnen de kortste keren verlang je niet meer naar al die stadsdrukte. Dan zit je heerlijk in je ruime tuin, van alle gemakken voorzien.