Bij keukens is het als producent en leverancier moeilijk om goed in te schatten welke trend nu echt een succes zal worden. De prijs is een gegeven, deze moet voor het grote publiek concurrerend zijn. Voor de rest heeft iedereen een andere smaak en vind iedereen andere dingen belangrijk; Trends in aspecten als kleur, duurzaamheid, vormgeving, ‘handigheid’ en materiaalkeuze zijn daardoor moeilijk te voorspellen.

In samenwerking met het blad Woonstijl (oplage van ruim 620.000 stuks!) besloot DB keukens om te vragen naar de wens van de eindgebruiker, in plaats van slechts te luisteren naar de ideeën van de trendwatcher. De reguliere voorspellingen werden daarom aan de kant geschoven en op basis van ruim 8.000 inspirerende keukenwensen stelden we de nieuwe woonstijlkeuken samen. Deze ‘nieuwe’ keuken bleek een indrukwekkende mix van modern, brocante, landelijk én voorzien van luxe. We bekijken deze keuken en daarnaast is dit voor ons natuurlijk de ideale mogelijkheid om eens te kijken of de trendwatcher het ook een beetje bij het recht eind heeft.

De Woonstijlkeuken

Kleur, vorm, materiaal en sfeer
De kleur van de keuken is een van de aspecten waar de trendwatchers duidelijk verder gaan dan de lezers van Woonstijl. Opvallende, frisse en sprankelende kleuren zijn voorspeld maar bij de ideale kleuren zijn de kleuren nog steeds rustig en wat meer op de achtergrond. Wel zijn frisse tinten toegestaan en is het niet meer zo dat een keuken alleen maar smetteloos wit mag zijn.

De vormgeving en het materiaalgebruik van de Woonstijlkeuken stralen eenvoud en degelijkheid uit. Door gebruik te maken van enkele opvallende elementen (steigerhout, de oude spantbalk boven het aanrecht en een massief werkblad) krijgt de keuken een stoere uitstraling terwijl deze toch gezellig en huiselijk blijft aanvoelen. De open vakken en fragiel ogende bladen, zoals de trendwatchers deze voorspelden, zijn getuige de kastjes met glazen deurtjes en de planken, inderdaad in opkomst.

Kookeiland maar niet om te koken
Een van de opvallende wensen bij de Woonstijl-lezer is een groot kookeiland, maar dan zonder fornuis of oven. Het nieuwe kookeiland moet vooral werk- en opbergruimte opleveren. Een kraan past wel goed op het kookeiland want deze kan zo dichtbij het fornuis geplaatst worden zonder dat deze in de weg staat. Het eiland moet als het ware kunnen fungeren als een nette ontbijtkar. Koken, en het gebruik van apparaten blijft vooral naar de muur georiënteerd.

Luxe
In de nieuwe keuken hoort o.a. een kokend-water kraan en voldoende technologie. Een Ipad vervangt zo bijvoorbeeld vele receptenboeken en kan net zo makkelijk de muziek bedienen. De kokend water krijgt geen verdere uitleg, het gemak moge duidelijk zijn. Op het luxe en technische front zijn we het dus eens: Gemak dient de mens en dat mag nu ook in de keuken!

De Woonstijlkeuken

Conclusie
De nieuwe keuken word het kloppende hart van de woning. Leefbaar, ongedwongen, een tikje stoer en luxe. Als we kijken naar het voorspelde en het resultaat, dan zijn daar toch nog flinke verschillen te vinden. Voorspellers lopen voorop, ook in hun voorspellingen. Misschien doen ze dat wel expres om mensen een richting in te duwen en dat lijkt te lukken; De kleuren en vormgeving zijn lang niet zo uitgesproken als voorspeld. Maar tegelijkertijd is duidelijk dat de ‘klinisch witte en gesloten keuken’ op zijn retour is.

Wil je meer weten over deze keuken, ons onderzoek of wil je de keuken in het echt zien? Deze showroomkeuken staat opgesteld bij Arma keukens en sanitair in Nunspeet.