Domotica tips voor in huis

Er komt steeds meer technologie in huis, en niet alleen door het gebruik van computers. Lampen worden voorzien van dimmers met programma’s en besturing op afstand, de thermostaat kan zelf de temperatuur reguleren waarmee je energie kunt besparen, en in de avonduren gaan de rolluiken vanzelf naar beneden. Dat klinkt allemaal erg mooi, maar het zal ook wel ingewikkeld zijn zeker? Nou, dat valt eigenlijk reuze mee, mits je op de juiste wijze te werk gaat en de juiste elementen gebruikt. Met de tips op deze pagina kun je ook direct starten met domotica in de woning.

Realisatie van je domotica huis.b | Beurs Eigen Huis

 `Wat is domotica?´
De term “domotica” is een samentrekking van twee woorden; “domus” wat huis betekent in het Latijn, en informatica. Bij domotica worden technologie en diensten ingezet met als doel de kwaliteit van leven en wonen te verbeteren. Dit geldt voor alle zaken in en rond de woning.

`Dus domotica is gewoon huisautomatisering?´
Ja, domotica is hetzelfde als huisautomatisering, of de smart home zoals het ook wel genoemd wordt. Verschillende aanbieders gebruiken ook verschillende termen, maar in principe is de basis gelijk. Met behulp van techniek en dienstverlening kun je comfortabeler en vaak ook veiliger wonen. Houd er wel rekening mee dat niet alle aanbieders dezelfde standaard gebruiken.

Direct starten met domotica in de woning
Nu weten we wat er bedoeld wordt met domotica, maar waar moet je beginnen? Met mogelijkheden als slimme verlichting, zelfstandig werkende thermostaten en rolluiken die op afstand te bedienen zijn kan het lastig zijn om een begin te maken. Met behulp van dit stappenplan kun je direct starten met domotica, zonder onverwachte hindernissen op de weg naar volledige huisautomatisering.

1. Bepaal je wensen
Laten we eens beginnen te bepalen wat je zou willen verbeteren in huis. Stel, je bent een muziekliefhebber, en je wilt overal in huis kunnen luisteren naar muziek. Dat geldt ook voor andere gezinsleden. Sonos maakt luidsprekers die via een app op je smartphone te bedienen zijn, zo kun je in de ene kamer naar de radio luisteren terwijl je in de andere kamer Spotify van het internet laat streamen. Veel mensen kiezen ervoor om met de verlichting te starten, met een systeem zoals Hue van Philips beheers je het licht in de gehele woning. Je kunt licht programma's instellen op basis van tijdstip of stemming, met lichtdetectie kun je automatisch de verlichting laten inschakelen wanneer het avond is, en ook wanneer het plotseling betrekt buiten. Er zijn mensen die het grootste belang stellen bij veiligheid, en deze groep is op zoek naar een beveiligingssysteem. Andere mensen willen gewoon dat de koffie in de ochtend klaar staat wanneer ze aan de ontbijttafel plaatsnemen. Bepaal eerst een lijstje van wensen, en breng daar prioriteiten in aan. Uitbreiden kan altijd nog, maar daar komen we zo op terug.

2. Begin met een goede basis
Nu we weten wat we willen, moeten we gaan bepalen hoe we dit gaan uitvoeren. Je zult merken dat internet voor een aantal domotica oplossingen van belang is. Je kunt huisautomatisering specifiek toepassen in de woning, zelfs dan kan een goede router dienst doen om de apparaten in de gehele woning te bedienen. Een internetverbinding in huis is niet voor alle domotica apparaten en diensten van belang, om een woning compleet te automatiseren biedt het wel aantrekkelijke voordelen. Denk daarom eerst na over een centraal systeem dat je vervolgens kunt koppelen aan de zaken die je gaat automatiseren.

3. Houd rekening met schaalbaarheid
Wanneer je zou beginnen met een slimme lamp, en later een slimme luidspreker en daarna nog een IP camera om de woning te beveiligen, kun je een stapel afstandsbedieningen verzamelen. Dat kan niet de bedoeling zijn, de technologie moet immers ons leven aangenamer maken, niet ingewikkelder. Kies daarom voor een domotica oplossing die schaalbaar is, waar je later nieuwe functionaliteit aan kan toevoegen. Daarbij is de link tussen huisautomatisering en een app via smartphone of tablet haast onmisbaar. Zo kun je vanuit een centrale applicatie alle apparaten bedienen. Je hoeft dan ook niet voor ieder apparaat weer een vuistdikke handleiding te lezen omdat alle apparaten op dezelfde wijze werken.

4. Geniet!
Je kunt op basis van deze informatie direct starten met domotica in je nieuwe huis. Je hoeft niet meteen van alle mogelijkheden gebruik te maken, zolang je maar een goede basis legt met uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst. Zeker in een nieuwe woning kun je een frisse, nieuwe start maken en genieten van de eindeloze mogelijkheden die domotica te bieden heeft.