Duurzame groene daken

Het hebben van een tuin geen overbodige luxe. Voornamelijk in het voorjaar en de warme zomermaanden is het fijn om van de buitenlucht te genieten in je eigen tuin. Echter heeft niet iedereen een tuin tot zijn beschikking. Bijvoorbeeld in steden is het soms lastig om een huis te vinden met een mooie tuin. Groendaken worden alsmaar populairder, het groendak zorgt bijvoorbeeld voor verkoeling van het huis in de zomer en voor het behouden van de warmte in een koude winter. Zo blijkt dat een groendak er niet alleen prachtig uitziet, maar ook positieve uitwerkingen heeft voor ons milieu.

Intensief en extensief groendak

Er bestaan twee verschillende varianten van het groendak. Op het extensieve groendak (ook wel sedumdak of vegetatiedak genoemd) worden veelal mossen, kruiden en vetplanten op geplaatst. Op dit type groendak mag niet dagelijks worden gelopen, waardoor intensief tuinieren niet mogelijk is. Op het intensieve groendak mag daarentegen wel 'intensief' worden getuinierd, hier kunnen dan ook grassen, struiken of zelfs bomen op groeien. Beide varianten kunnen geplaatst worden op platte daken of licht hellende daken.

De voordelen van een groendak

Een groendak als dakbedekking ziet er natuurlijk schitterend uit, maar een groendak heeft ook duurzame voordelen die we niet mogen vergeten:
- het verbetert de (geluids) isolatie
- het zorgt voor natuurlijke airconditioning
- geen onderhoudskosten
- het draagt bij aan het verbeteren van het klimaat
- het verlengt de levensduur van het dak met ongeveer 20 jaar
- het verhoogt de waarde van de woning

Haal het groen naar binnen

Een groendak is prachtig, maar ook wanneer u geen plat dak of tuin heeft is er toch een oplossing: groene binnenwanden. Verticaal groen, greenwalls of simpelweg groene wanden brengen de sfeer van een tuin naar binnen. Net als een tuin op het dak zijn de groene wanden een goede manier om meer groen toe te passen in bijvoorbeeld stedelijke gebieden. Er is maar weinig ruimte nodig om tóch veel vierkante meters te ‘vergroenen’. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het een ware trend vormt onder zowel de grootbehuisde als de kleinbehuisde natuurliefhebbers. Groene wanden zien er niet alleen erg mooi uit, het bevordert ook een gezond binnenklimaat en het dient tevens als geluidsisolatie.