Echt groene stroom gebruiken


Alleen energie gebruiken als de zon schijnt of het hard waait; dat is natuurlijk een onmogelijke opgave. Je hebt bij bewolkt weer of als het windstil is net zo goed energie nodig. De meeste energie die je gebruikt is dan ook nog altijd een mix van grijze en groene stroom. Iets dat in de toekomst natuurlijk steeds meer naar alleen groene stroom toe beweegt, maar op dit moment is op zo’n grote schaal groene stroom produceren simpelweg nog niet mogelijk. Daar wordt volop in geïnvesteerd en ontwikkeld, om ervoor te zorgen dat er duurzame alternatieven zijn die op grote schaal kunnen produceren.

groene stroom windmolens realiseer je droomhuis

Duurzaam is goedkoper
Energie die 100% groen is; dat is het uiteindelijke doel. Zodat we energie gebruiken waar de aarde oneindig en zonder schadelijke gevolgen voor zorgt, in plaats van de aarde ervoor uit te putten. Ondanks dat je weinig invloed hebt op wat er precies uit je stopcontact komt, kun je ervan uitgaan dat je energie duurzaam gebruikt als je grootverbruikers in huis (denk aan de vaatwasser, droger of het opladen van de elektrische auto) aanzet als de natuurlijke omstandigheden voor het opwekken van groene stroom zo gunstig mogelijk zijn.
En als je nu energie gebruikt tegen de inkoopprijs met een dynamisch energiecontract, zijn de periodes dat groene stroom in grotere hoeveelheden beschikbaar is, ook de tijden dat stroom het goedkoopst is. Zo wordt duurzame energie ook nog eens goedkope energie.

 

gasfornuis gas realiseer je droomhuis

Een steeds groter aandeel
Het aandeel van groene stroom in de huishoudens in Nederland wordt steeds groter. Zo was in 2020 25% van de stroom die we gebruiken, duurzaam. Het grootste deel was afkomstig van de windmolens, gevolgd door biomassa en zon. Ook waterkracht is een duurzame manier van energie opwekken, maar dat aandeel is nog erg laag, omdat het ook veel energie kost om waterkracht te gebruiken. Toch is de verwachting wel dat ook dat straks geschikt zal zijn om massaal energie op te wekken, en dan is er nog een duurzaam alternatief bij.

Ontwikkeling
Duurzame energie is een belangrijk onderwerp op de agenda, en na het klimaatakkoord wordt er een heleboel onderzocht en ontwikkeld op het gebied van duurzame energie. Zo is het doel dat uiteindelijk alle huishoudens gasvrij zijn, en wordt er nu volop gekeken naar geschikte alternatieven en de toepasbaarheid ervan. Daarnaast zijn er natuurlijk ook veel particuliere initiatieven om huizen zo duurzaam mogelijk te maken; iedere stap helpt.