Eclectische woonstijl: 90's of niet?


In de jaren '90 waren er behalve veel huizen met een strak zwart-wit interieur veel woonkamers met een wat meer rommelig aanblik. Althans, dat vonden de aanhangers van de strakke look. Veel hout, steen en verschillende stijlen door elkaar vormden een - laten we zeggen - eclectische woonstijl, zoals bijvoorbeeld het wereldberoemde appartement van Monica in de serie Friends.

Industrieel en landelijk
De jaren '90 lieten zich domineren door mode die nu ook weer hip is, speeltjes als de Tamagotchi en de voorzichtige opkomst van het internet. Hoewel je nog niet geneigd was online zoiets als een vakantie te boeken of een woonverzekering te regelen, werd er al wel gesurft, gechat en gemaild. In huishoudens bestond een voorkeur voor strakke inrichtingen: witte en zwarte kunststof meubels, subtiel gebruik van metalen en weinig tot geen hout of steen. In het tweede decennium van deze eeuw hoorde je de term 'strak' ook weer veelvuldig vallen in woonprogramma's, alsmede 'functioneel' en 'industrieel'. Dat laatste is een ruim begrip geworden, aangezien een kaalgehakt wandje met de oorspronkelijke bakstenen al als industrieel wordt gezien. Sinds enkele jaren hoor je ook weer vaak dat men binding wil hebben met de natuur middels de 'landelijke' trend.

Woonverzekering interieur trends REALISEERJEDROOMHUIS

Gezellige rommel
Hoe dan ook, over smaak valt niet te twisten. In de jaren '90 waren dat er liefst zo veel mogelijk door elkaar, in sommige huizen. Mensen lieten zich inspireren door het appartementje van Monica in de serie Friends. Men zou die verzameling stijlen en spulletjes nu bestempelen als een veredelde kringloopwinkel. In de 90's werd het uitermate populair om meubels in ongangbare pasteltinten te verven, veel kussens en kleedjes (een grand foulard) op de bank te leggen en van de keuken een soort uitdragerij te maken. Zoek er maar foto's van op. Het ziet er best gezellig uit. 'Een gezellige rommel' is een uitdrukking die in die tijd van toepassing was op dit soort taferelen.

Eclecticisme
Hoewel veel elementen verdwenen zijn, net zoals de zitkuil uit de jaren '70, is het allegaartje van stijlen tegenwoordig ook geen uitzondering. Alleen noemen we het nu eclectisch. 'Eclecticisme is het combineren van kenmerken van verschillende bouwstijlen of kunststromingen tot een bevallig geheel', zegt Wikipedia. Het begrip kan ook van toepassing zijn in de muziek, de culinaire wereld of de binnenhuisarchitectuur. Waar nu het gros van wonend Nederland bezig is met opruimgoeroes en een minimalistische, landelijke of industriële inrichting, is het eclecticisme niet verdwenen. Dat zien we met name aan de vele mensen met een voorkeur voor vintage, dat ze scoren op Marktplaats, Ebay en - inderdaad - kringloopwinkels.