Een architect?

Natuurlijk is het best spannend om met een architect een woning te bedenken die precies aansluit bij uw wensen, budget en locatie. Hoe begin je? Wordt het niet te duur? Gaat het niet te lang duren? Wat kan ik precies verwachten? Kortom: een hoop onzekerheden...

Er zijn allerlei aanbieders van catalogus woningen die daar veel sneller antwoord op kunnen geven. Kies uit een aantal standaard ontwerpen en u weet snel wat het gaat kosten en wanneer de woning klaar is. Maar wordt de woning dan inderdaad maatwerk? Zijn alle kenmerken van de locatie geintegreerd in het ontwerp? Hoe kijk je straks vanuit de woning in de tuin en zijn privacy, bezonning en licht optimaal vormgegeven? En zijn al uw specifieke eigen wensen meegenomen in het ontwerp?

Het bouwen of verbouwen van een woning op uw eigen kavel geeft juist de mogelijkheid om alles exact op uw wensen en dromen af te stemmen. En daar rolt meestal niet een standaard woning uit. Elke opdrachtgever heeft eigen wensen en elke kavel heeft unieke kenmerken die de indeling van de ruimtes in het huis ook bepalen. Hoe mooi is het niet als woning en tuin als 1 geheel bedacht zijn? Dat de veranda exact op de plek ligt,waar u in de avond heerlijk kunt genieten van een bbq in de avondzon...

Beurs Eigen Huis blogs inspiratie bouwen verbouwen architect droomhuis

Hoe te beginnen

Met wie u ook in zee gaat om uw woning te gaan bedenken of verbouwen; een aantal zaken is in elk geval van belang:

  • Programma van eisen/wensen/dromen: schrijf zo uitgebreid mogelijk uw wensen op. Dat kunnen zaken zijn als de hoeveelheid slaapkamers, maar ook minder tastbare wensen als uitzicht, privacy, gezellig eten met vrienden in de keuken, akoestiek. Denk na over wat u in uw huidige of vorige huis prettig vindt of juist mist.
  • Bereken wat u kunt en wilt uitgeven aan de bouw van de woning. Dat kan een totaalbedrag zijn voor alle kosten (de zogenaamde stichtingskosten) of een budget alleen voor de bouw van de woning. Als maar duidelijk is bij alle partijen hoeveel budget voor welk onderdeel beschikbaar is.
  • Wat vindt u mooi? Welke ontwerpstijl preekt u aan? Bekijk internet, pinterest en meer en maak een overzicht of moodboard van wat u aanspreekt of misschien helemaal niet aanspreekt.
Beurs Eigen Huis blogs inspiratie bouwen verbouwen architect droomhuis

Dan zoeken en praten

En dan op zoek naar een partij die u kan helpen... Ga met meerdere architecten praten, u hoort dan ongetwijfeld allemaal verschillende verhalen, die uw horizon verbreden. Ook wordt snel duidelijk bij welke partij u zich het meeste op uw gemak voelt. Een selectie van architecten is te vinden op de beurs, een ideale gelegenheid om in korte tijd een aantal gesprekken te voeren. Zoek van te voren uit welke ontwerpstijl u aanspreekt en ga het gesprek aan. Tenslotte moet het ontwerp een vertaling worden van uw wensen en dat werkt alleen maar als een open en prettige communicatie mogelijk is.

Een eerste schets

Hoe dan om te gaan met de onzekerheden? Dat is eigenlijk niet zo ingewikkeld. Als u uw wensen, budget en locatie aan kunt geven, zal de architect inschatten welke mogelijkheden en onmogelijkheden er zijn. Zijn de wensen te groot voor het budget? Welke mogelijkheden biedt het bestemmingsplan? Wat kan er vergunningsvrij? Allemaal zaken die als eerste aan de orde komen en waarschijnlijk ook al aan bod komen tijdens de eerste kennismakings- gesprekken. Op weg naar een woning met een unieke eigen identiteit, perfect passend bij u!  Nieuwsgierig geworden? Kom langs bij Architect Jules Zwijsen! Laten we samen kijken hoe we uw droom werkelijkheid gaan maken!

Beurs Eigen Huis blogs inspiratie bouwen verbouwen architect droomhuis
Beurs Eigen Huis blogs inspiratie bouwen verbouwen architect droomhuis