Een duurzaam huis met zonnepanelen


Het ideale droomhuis verandert voor veel mensen constant. Zo is het tegenwoordig steeds belangrijker dat de woning van onze dromen ook duurzaam is. Hier zou je natuurlijk ook zelf voor kunnen zorgen, bijvoorbeeld door zonnepanelen aan te schaffen en te laten installeren op het dak van het huis. Hierbij is het niet eens nodig om iemand in te huren, je kunt namelijk ook zelf zonnepanelen plaatsen. Dit zal mogelijk zijn met de onderstaande tips.

1. De juiste elektriciteitsmeter gebruiken
Zo moet je er onder andere voor zorgen dat je de elektriciteitsmeter terug kan draaien. Dit zal nodig zijn als je zonnepanelen meer energie gaan produceren dan wat jij verbruikt in huis. Dit is natuurlijk handig, want zo kun je nog meer geld verdienen aan de panelen. De opbrengst van de zonnepanelen zal namelijk verrekend worden met je verbruik. Hoe dat werkt zal van het type elektriciteitsmeter afhangen. Over het algemeen zal hier vooral een digitale slimme meter voor ingezet worden, zo blijkt uit de praktijk. Deze elektriciteitsmeter zal ook registreren hoeveel je teruggeeft aan het Nederlandse stroomnet.

2. Plat vs schuin dak
Je moet de zonnepanelen op een schuin dak installeren op het dakvlak. De hellingshoek van de panelen is dan ook precies hetzelfde als de hellingshoek van het dak van het huis. Je kunt de hellingshoek daarentegen zelf bepalen op een plat dak. Hierbij is een hellingshoek van ongeveer 35 graden optimaal. Daarnaast moet je er hoe dan ook voor zorgen dat er geen schaduw van een zonnepaneel op een ander zonnepaneel zal komen. Dit is namelijk slecht voor de opbrengst van je zonnepanelen. Zijn er meerdere dakvlakken geschikt? Je kunt dan natuurlijk meer panelen kwijt, maar het is dan wel van belang om te weten dat je meerdere omvormers nodig zult hebben.

3. Omvormer
Bij het installeren van de zonnepanelen is het verstandig om de afstand tot de omvormer zo klein mogelijk te houden. Hierdoor zul je het minste energieverlies krijgen. Daarnaast mogen de zonnepanelen ook niet te dicht bij de rand van het dak komen te liggen. Dit wordt namelijk aanbevolen in verband met de weersomstandigheden. Je wilt immers niet dat harde wind de panelen van het dak van je woning zullen blazen, dat zou al helemaal zonde zijn van je investering. Eventuele obstakels moet je ook in je achterhoofd houden, denk hierbij aan de schoorsteen en bomen die voor schaduw zorgen. 

4. Draagconstructie
Bovendien moet je controleren of het dak van je huis het gewicht van de zonnepanelen wel kan dragen. Over het algemeen zal dit echt geen probleem vormen, maar toch is het goed om het te checken. Het zou immers heel vervelend zijn als het dak het gewicht niet blijkt aan te kunnen en instort. Dat is echt een heel duur grapje. Als je de draagconstructie wilt controleren dan is het goed om te weten dat de installatie van de zonnepanelen vrij zwaar is. Er zal bij een plat dak namelijk normaal gesproken sprake zijn van een belasting van 150 kilogram per vierkante meter.