Een gezonde bodem voor alle planten!

Dit is geenszins een uitputtende lijst, maar slechts een startpunt om over na te denken, zodat je kunt beginnen met het cultiveren van gezonde grond in je tuin en lekker kunt tuinieren.

Tuin inspiratie grond droomhuis droomtuin

Geen chemicaliën
Het maakt niet uit wat voor soort potgrond je hebt (op basis van zand, klei of leem), er is een zekere manier om elk bodemleven in een mum van tijd te doden. Dat is het gebruik van chemicaliën. Deze omvatten herbiciden of onkruidverdelgers die je op je gazon spuit, pesticiden voor de insecten, fungiciden voor de ziekten en zelfs gerecycled grijs water als je niet-biologische persoonlijke, was- en schoonmaakproducten gebruikt. Veel kunstmeststoffen zijn ook giftig voor het bodemleven.

Stof tot nadenken, nietwaar. Chemische verbindingen filteren allemaal in je bodem als je water geeft of het regent. Dus zelfs als je chemicaliën gebruikt in een deel van je tuin, denk dan niet dat ze daar gewoon blijven. Die chemicaliën verplaatsen zich van het oppervlak op planten of gras en naar beneden in de grond en de grondwaterspiegel. Sommige systemische pesticiden zullen jarenlang blijvende schade aanrichten. Het gebruik van chemicaliën is een van de snelste manieren om je inspanningen om een ​​gezonde, levende bodem op te bouwen, terug te draaien. Als je een tuin wilt die jou en gezonde planten ondersteunt, gooi dan de giftige stoffen weg.

Tuin inspiratie grond droomhuis droomtuin

Vermijd graven en verdichten
Concentreer je op snelle, gemakkelijke manieren om gezonde grond te creëren, in plaats van deze te vernietigen. Een belangrijke reden is dat graven de slapende wietzaden verstoort. Dat klopt. De natuur slaapt totdat er een soort chaos of verstoring is of wanneer zaden worden blootgesteld aan licht. Een zekere manier om wietzaadjes te laten ontkiemen, is door met je potgrond te rommelen.

Doe jezelf een plezier en stop met het onnodig gebruiken van je schop. De enige keer dat ik er een gebruik, is wanneer ik een fruitboom plant. Onkruid zijn planten die de neiging hebben om te gedijen in verdichte grond die weinig mineralen bevat en die erg basisch of zuur is. Herstel je potgrond en je onkruid zal waarschijnlijk verdwijnen. Zacht gebruik van je tuinvork om je gazon of tuinbed te beluchten kan helpen bij het verbeteren van de bodemstructuur.

Graven kan bodemdeeltjes verzwakken of vernietigen. Als je echter een zware kleigrond hebt met een slechte drainage, kan het nodig zijn om de klei los te maken om bodemverbeteraars zoals gips of dolomietkalk toe te voegen om de structuur te verbeteren, kluiten te breken of organisch materiaal op te nemen. Bouwen aan gezonde grond: Door de grond voorzichtig open te maken met een vork kan verdichting worden verminderd. Het voorzichtig openen van de grond met een vork kan verdichting helpen verminderen.

Organisch materiaal
Nu komen we bij een belangrijke positieve actie die je moet ondernemen. Wees proactief en bouw aan je bodemgezondheid. Gebruik wat je in je eigen tuin, keuken of buurt hebt, om organische materialen toe te voegen die niet zijn verontreinigd met chemicaliën.

Gemakkelijk verkrijgbaar organisch materiaal kan zijn:

  • Je keuken voedselresten (verspil die voedingsstoffen niet - recycle ze);

  • Gemaaid gras (vers en groen, ze voegen stikstof toe of verouderd en bruin, ze voegen koolstof toe);

  • Bladeren (als je die niet hebt, bied dan aan om het ‘probleem’ van je buurman op te ruimen);

  • gesnoeide takken of pitloos onkruid;

  • Gemalen koffie van het plaatselijke café (ja - je kunt hun ‘afval’ probleem oplossen door aan te bieden het te hergebruiken);

  • Mest (idealiter eerder verouderd dan vers en NIET van dieren die chemisch behandeld grasland eten of die recentelijk zijn gemedicineerd); of

  • ziektevrij plantmateriaal.

Als je je eigen compostsysteem hebt, is dat ideaal voor het bouwen van grotere hoeveelheden voedselrijke grond om je tuin te voeden. Een wormenkwekerij is een andere manier om organisch materiaal te recyclen en de wormen het werk te laten doen om wormen afgietsels of vermicompost te maken. Ook dit zal helpen om je aarde en planten te voeden.