Een goed tapijt is een investering voor het leven 

Oorspronkelijk werden tapijten vervaardigd om de wanden en de vloer van nomadententen te isoleren. Maar het waren ook statussymbolen. Hoewel de kunst van het tapijtknopen wijdverspreid is, komen de echte hoogstandjes uit het voormalige Perzië, het tegenwoordige Iran. Het geheim zit hem in de verfijnde knooptechniek en de wol. De wol van Perzische schapen heeft lange vezels en is vettiger dan gewone wol. Dat kun je goed voelen. In zo’n vezel dringt het vuil niet makkelijk door en kun je vlekken dus goed verwijderen. Een ander voordeel van deze vezels is dat ze niet pluizen. Daarom zijn Iraanse tapijten zeer geschikt voor mensen met een wolallergie.

Een Perzisch tapijt wordt geknoopt op een weefgetouw. Na elke draad, de inslagdraad, die door de verticale kettingdraden wordt geweven, volgt een rij knopen van wollen draadjes die twee kettingdraden samenbinden. Hoe dichter deze kettingdraden op elkaar staan, hoe voller het tapijt. Afhankelijk van het patroon worden verschillende kleuren gebruikt. Naast wol werkt men soms ook met het duurdere zijde om bepaalde details in het ontwerp te benadrukken. Als het tapijt afgeknoopt is, worden met een schaapscheerdersschaar de honderdduizenden dicht op elkaar geknoopte draadjes op lengte geknipt, zodat er een egaal oppervlak met strakke motieven ontstaat. Perzische tapijten hebben vaak namen die zijn afgeleid van de plaats of stam van herkomst, zoals bijvoorbeeld: Heriz, Isfahan, Qashqai of Shiraz. Een bijzondere plaats nemen de Ziegler tapijten in. Deze tapijten zijn niet vernoemd naar een plaats, maar naar de fabrikant Ziegler & Co, die van 1880 tot 1930 tapijten liet fabriceren en deze vanuit Tabriz naar Europa en de Verenigde Staten exporteerde. Knopen is een echt geduld werkje, met een tapijt van 2,5 x 3 meter zijn twee mensen vier maanden bezig.
Sadegh Memarian woont sinds 1995 in Nederland en komt uit een familie van Iraanse tapijt-knopers en restauratoren. Hij begon al op zijn veertiende als leerling in het atelier van zijn vader.
Naast een winkel in Cruquius waar nieuwe antieke en moderne vloerkleden worden verkocht, heeft Sadegh Memarian een restauratieatelier, ICAT genaamd. Hier worden antieke en moderne stukken uit musea, overheidsinstellingen, maar ook van particulieren, gereinigd en gerestaureerd.

In onze collectie vindt u, uitsluitend handgeknoopte, op traditionele wijze geverfde tapijten en kelims, ontworpen door een nieuwe, Iraanse generatie van tapijtontwerpers.

Memarian
Spieringweg 835
2142 ED Cruquius
Tel. 023 - 5424826

www.memarian.nl
info@memarian.nl
www.icattextielrestauratie.nl