Een nieuwe keuken! Maar waar begin je?

Je hebt besloten om een nieuwe keuken te nemen. De oude kan nu eenmaal niet nog een jaar langer mee.
Maar waar begin je nu eigenlijk. Bij het kopen van een nieuwe keuken komt er een hoop op je af. Allereerst is het goed om te bedenken welk budget je voor jouw keuken wilt uit gaan geven. Daarna is het goed om te bedenken waar je de keuken wilt gaan plaatsen. Welke ruimte is ervoor beschikbaar en hoe groot is deze ruimte. Is er ruimte voor bovenkastjes, of een mooi kookeiland? Daarnaast moet je voor jezelf beslissen wat voor apparatuur er absoluut in je keuken moet. Een afwasmachine, een kookplaat (gas, keramisch, elektrisch of inductie), een magnetron, oven, of toch een combimagnetron. Wil je een koelkast met een vriesvakje, of benut je die ruimte liever anders? Stel voor jezelf een lijstje op welke apparaten er in jouw keuken moeten komen, zodat je dit gelijk mee kan nemen voor de indeling die je later zult maken.

Tegenwoordig is het mogelijk om op verschillende websites online jouw droomkeuken te ontwerpen. Dit is een leuke manier om te oriënteren wat voor keuken het beste past in jouw huis. Daarnaast is het goed om inspiratie op te doen op internet, woonbladen, onze eigen inspiratiepagina en in keukenspeciaal zaken. Wanneer je voor jezelf een idee hebt wat je wilt, kan het realiseren van je droomkeuken beginnen.

Allereerst kies een keukenspeciaal zaak die een keurmerk hebben. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Vervolgens bezoek je deze winkel en vertel jij jouw wensen en ideeën aan de verkoper die jou op dat moment helpt. Je gaat samen met de verkoper een tekening maken hoe jouw perfecte keuken eruit moet komen te zien. Dit kan zowel als 3d als 2d perspectief. Daarna kies je samen uit, uit wat voor materiaal je keuken gaat bestaan. Let hierbij op de kwaliteit, onderhoudsvriendelijkheid en het budget die je te besteden hebt.

Dan ga je kijken wat voor apparatuur je gaat kiezen.
Welk merk voelt voor jou goed? Na alles uitgekozen te hebben kan het kostenplaatje worden opgemaakt. En schrik niet! Er kan ALTIJD iets van de prijs af. Het is goed om te onderhandelen met de verkoper om uiteindelijk zo dicht mogelijk bij jouw budget uit te komen. Vaak zijn de verkopers er wel voor in om te onderhandelen. Zo kun je er ook voor kiezen om de keuken zelf te plaatsen, om montage kosten te drukken. Nadat je een goede prijs hebt afgesproken kan het koopcontract worden ondertekent. Lees nog een keer goed het contract door en wanneer je er echt achter staat, onderteken het dan. Gefeliciteerd met de aankoop van je keuken!
Nu nog een paar weken wachten tot hij geleverd wordt. Als de keuken wordt gemonteerd is het helemaal makkelijk. Wanneer je de keuken zelf gaat instaleren, heel veel succes!