Een onderhoudsvrij droomhuis?


Heb je je ooit wel eens bedacht hoeveel tijd en geld je zou kunnen besparen als je een onderhoudsvrij huis had? Buiten dat staat onderhoudsvrij vaak ook voor een verbetering in kwaliteit, wat vaak ook een verbetering van het wooncomfort betekent. Maar hoe zou je dit kunnen bereiken, een onderhoudsvrij droomhuis? Onderhoudsvrij wordt het bijna nooit, maar onderhoudsarm kan zeker. Wij geven je graag enkele tips!

Onderhoudsvrij wonen DROOMHUIS

Een onderhoudsarme buitenkant? Maak gebruik van kunststof

Kunststof is onderhoudsarm. Het is nauwelijks elektrostatisch en trekt daarom niet meer vuil aan dan andere stoffen. Integendeel, het is erg onderhoudsvriendelijk en hoeft nooit te worden geschilderd. Je hoeft niet meer in weer en wind met een kwast in de weer en kunt er vele jaren probleemloos van genieten. Het is duurzaam, kleurecht, bestand tegen allerlei weersinvloeden en bovendien beschikbaar in allerlei kleuren en stijlen.

Wanneer maak je gebruik van kunststof in je woning? Denk hierbij aan kunststof kozijnen, die wel 50 tot 70 jaar meegaan, kunststof goten, boeidelen, gevelbekleding, dakbedekking, een kunststof overstek of een kunststof dakkapel.

Nog een paar tips:

  • Kies donkere bakstenen in plaats van lichte stenen voor de gevel. Lichte stenen krijgen sneller te maken met groenaanslag.

  • Hoe groter de dakoverstek, hoe minder de gevel te lijden heeft.

Onderhoudsvrij wonen DROOMHUIS

Een onderhoudsarme binnenkant?

Ook de binnenkant van je woning kun je zoveel mogelijk onderhoudsvrij maken. Zo heeft een houten vloer regelmatig onderhoud nodig. Het advies is minimaal eens per jaar de vloer te oliën met onderhoudsolie en als je kinderen en / of huisdieren hebt zelfs ieder half jaar. Een houten vloer is bovendien niet krasvast en gevoeliger voor vlekken en vocht.

Een PVC vloer, tegelvloer of laminaat vergt minder onderhoud.

Nog een paar tips:

  • Kies planten die weinig liefde en licht nodig hebben, zoals vetplantjes en cactussen.

  • Ga voor LED lampen, deze hoeven minder vaak vervangen te worden.

Droomtuin droomhuis tuin Beurs Eigen Huis

Een onderhoudsvriendelijke tuin?
De meesten mensen hebben bij hun (onderhoudsvrije) droomhuis ook een tuin. Wat zou het fijn zijn als ook deze onderhoudsvrij, of op zijn minst onderhoudsvriendelijk zou zijn! Helemaal onderhoudsvrij bestaat helaas niet. Wat je dan wel kunt doen? Neem zo min mogelijk gazon. Ga je voor tegels? Kies dan grote tegels met weinig voegen en het liefst met een coating waardoor de tegels minder snel vies en groen worden. Een goed alternatief is grind met opsluitbanden eromheen. Strooi houtsnippers tussen de planten om ook daar onkruid tegen te gaan.

Nog een paar tips:

  • Kies onderhoudsvriendelijke planten, zoals margrieten, geraniums, lavendel en siergrassen of bodembedekkers.

  • Hoe meer planten, hoe minder werk je aan je tuin hebt.

  • Wil je graag een schutting? Kies dan geen geïmpregneerd hout maar hardhout of bijvoorbeeld een Hedera haag.

Hopelijk geniet jij dankzij bovenstaande tips binnenkort al van jouw onderhoudsarme droomhuis!