Een passende klok te vinden

Iedereen wil altijd weten hoe laat het is, want tijd speelt een belangrijke rol in ons leven. Er zijn verschillende manieren waarop we de tijd waarnemen en er komen ook steeds meer methodes bij door de nieuwe technologische ontwikkelingen. De zon is natuurlijk de belangrijkste indicator die aangeeft wanneer het dag en nacht is en waarmee we een inschatting kunnen maken van hoe laat het is.

De klok bestaat al honderden jaren en is vanaf de uitvinding vrijwel een onmisbaar onderdeel binnen het interieur. Klokken zijn verkrijgbaar in tal van verschillende soorten, kleuren en maten en er is voor elke ruimte of voor elk doel wel een passend exemplaar te krijgen. We zijn dan ook allemaal gewend aan klokken om ons heen, waar ook ter wereld.

Interieur klok wandklok droomhuis Beurs Eigen Huis

Een klok heeft verschillende functies

Een klok kan verschillende functies hebben. De keuze van een klok wordt dan ook vooral bepaald door het uiteindelijke doel van de klok. Een stationsklok bijvoorbeeld, moet precies aangeven welke minuut het over het uur is, zodat iedereen duidelijk kan zien wanneer de volgende trein of bus vertrekt. Om tot de seconde nauwkeurig de tijd te kunnen aangeven wordt vaak gebruik gemaakt van radio controlled technologie. Daardoor staat de klok altijd in contact met de ‘moederklok’ in Frankfurt. Zodoende, heb je nooit meer omkijken naar de juiste tijd instellen, ook niet bij intrede van zomer- of wintertijd.

In een woonkamer kan een klok ook andere functies hebben en bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen in de sfeer die er in de ruimte gecreëerd wordt. In dit geval is de specifieke tijdsaanduiding op de seconde niet bepalend en is het design een stuk belangrijker. Het doel van de klok kan verschillen per persoon of per ruimte binnen het huis. Zo is een klok in de keuken met digitale tijdsweergave vaak handig om te hebben, zodat deze ook als kookwekker gebruikt kan worden.

Interieur klok wandklok droomhuis Beurs Eigen Huis

Ontelbaar aantal klokken beschikbaar van koekoeksklok tot zelf-maak klok

Een van de bekendste en oudste type klokken is misschien wel de koekoeksklok. Deze klok met houten design maakt het geluid van de koekoeksvogel om het half uur. Naast het feit dat deze klok een erg mooie vormgeving heeft, is het ook een zeer praktische klok voor bijvoorbeeld slechtzienden. De klok geeft namelijk via geluid de tijd weer, waardoor het zicht op de klok minder belangrijk is. Hiermee kun je dus overal in huis horen hoe laat het is zonder dat je op de klok hoeft te kijken. Een ander voorbeeld van een functionele klok zijn kalenderklokken. Hierbij zie je naast de tijd ook de dag en datum. Dit soort klokken worden ook wel dementieklokken genoemd omdat zij ouderen met Alzheimer kunnen ondersteunen.

Ideaal wanneer je een vleugje retro of vintage aan je interieur wilt toevoegen zijn flip (over) klokken. Dit zijn klokken waarbij de tijd wordt weergegeven op bladen waar cijfers op vermeld staan. Door het raderwerk van het motortje worden de bladen over geslagen, zoals bijvoorbeeld bij een ouderwets analoog scorebord dat bij sport wedstrijden gebruikt werd in het verre verleden.  

Tegenwoordig zijn er ontelbaar veel klokken op de markt. Diverse webwinkels waaronder Klokkenconcurrent.nl, bieden een uitgebreid assortiment aan wandklokken, tafelklokken, staande klokken en nog vele andere varianten aan. Er is soms zelfs de mogelijkheid om je eigen klok te ontwerpen of samen te stellen met bijvoorbeeld je eigengemaakte wijzerplaat. Dit noemt men ook wel een DIY klok. Hierbij is het mogelijk om je eigen foto’s of teksten op de wijzerplaat te projecteren. Op deze manier heb je jouw eigen unieke en originele klok. Ook als cadeau voor iemand is dit een veel gekozen variant.

Interieur klok wandklok droomhuis Beurs Eigen Huis
Interieur klok wandklok droomhuis Beurs Eigen Huis
Interieur klok wandklok droomhuis Beurs Eigen Huis
Interieur klok wandklok droomhuis Beurs Eigen Huis
Interieur klok wandklok droomhuis Beurs Eigen Huis