Een zwemvijver in de tuin


Een zwembad is een droom voor veel mensen. Toch worden we ons steeds bewuster van de impact die een zwembad heeft op ons milieu. Vooral nu er steeds meer duurzaam wordt gebouwd zien we dat mensen zoeken naar alternatieven voor een zwembad waarmee ze toch kunnen genieten van een waterelement in de tuin. Een zwemvijver is de perfecte oplossing!

Zwemvijver droomtuin tuin REALISEER JE DROOMHUIS

Natuurlijk hygiënisch water
Vaak wordt gedacht dat zwemvijvers onhygiënisch zijn vergeleken met chloorzwembaden, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Voor iedere soort zwemwater geldt, de hygiëne hangt af van het onderhoud. Het grote verschil tussen zwemvijvers en zwembaden is dat een zwemvijver gereinigd wordt door planten die in een apart bassin aangeplant worden. Met behulp van een pomp wordt het water in beweging gehouden, zodat de planten constant de vijver reinigen.

Zwemvijver ontwerp tips
Een expert op het gebied van aanleg en onderhoud van zwemvijvers is Tuin en Vijver Direct. Ze geven een aantal tips over de aanleg van een zwemvijver.

1. Begin met een goed ontwerp

Voordat u van start gaat met de aanleg van uw zwemvijver is het belangrijk om een goed ontwerp neer te zetten. Wat voor vorm krijgt uw zwemvijver? Hoe diep wordt de zwemvijver? Welke planten wilt u in uw zwemvijver plaatsen?

 

Zwemvijver droomtuin tuin REALISEER JE DROOMHUIS

2. Denk goed na over de plaats van uw zwemvijver

Omdat een zwemvijver natuurlijk water bevat en de planten die in het water staan genoeg zonuren nodig hebben is het belangrijk om goed na te denken over de plaats. Sommige planten hebben meer zonuren nodig dan andere, houdt hier dus rekening mee in uw ontwerp.

3. Leg verschillende plateaus aan voor waterplanten

Niet alle waterplanten gedijen op dezelfde diepte. Door verschillende plateaus aan te leggen kunt u verschillende planten plaatsen op de diepte die het beste is voor de plant.

Naast deze tips heeft Tuin en Vijver Direct een helder 4 stappenplan ontwikkeld voor de aanleg van zwemvijvers. Hierin leest u precies waar u rekening mee moet houden bij het ontwerp en de aanleg van een zwemvijver.

Planten kiezen voor uw zwemvijver
Verschillende planten hebben verschillende functies in uw zwemvijver. Planten zoals de Gele lis, kalmoes of de zegge zijn goed om te plaatsen in de filterzone van uw zwemvijver. Er zijn ook planten die in de eerste plaats een decoratieve functie hebben zoals dotterbloemen, snoekkruid en kattenstaart. De grote lisdodde kunt u beter niet in uw zwemvijver plaatsen. Omdat deze plant grote en sterke wortels ontwikkelt kan de folie van uw zwemvijver beschadigen. 

Kiest u modern of natuurlijk?
Zwemvijvers zijn er in alle soorten en maten, van strak en modern tot organisch en natuurlijk. Wanneer u uw tuin (opnieuw) gaat inrichten kunt u een zwemvijver dus helemaal afstemmen op de sfeer en uitstraling die u wilt bereiken. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor een zwemvijver in uw tuin? Met de zwemvijvercalculator stelt u uw zwemvijver van A tot Z samen.