Eindeloos variëren met led-verlichting


Professionele verlichting is een vak apart. Zeker als je het hebt over functionele verlichting, zoals led-bouwlampen of led-strips. Maar moet functioneel ook altijd alléén maar functioneel zijn? Absoluut niet! Met de juiste kwaliteit en een beetje fantasie kun je ook blij worden van verlichting die eigenlijk vooral bedoeld is voor praktische toepassingen. Een mooie 10-meter led-strip die je in allerlei kleurvarianten en sterktes kunt krijgen biedt veel mogelijkheden om de juiste lichtaccenten te leggen en een bepaalde sfeer te creëren. En een stoer vormgegeven led-bouwlamp in een robuuste behuizing staat fraaier op de bouwplaats of tijdens het klussen dan een standaard bouwlamp. Dus als je toch op zoek gaat naar een led-bouwlamp of een led-strip-10-meter, kijk dan niet alleen naar de specs en topkwaliteit van het product zelf, maar ook naar de uitstraling! Zo sla je twee vliegen in één klap.

Led-bouwlampen: mooi en functioneel
Hoe strak het design van een led-bouwlamp ook is, hij moet zijn werk natuurlijk wel met gemak aankunnen. En dat kan ie! Vergelijk zijn 50.000 branduren maar eens met de pakweg 2000 branduren van een traditionele halogeen bouwlamp. Echt een verschil van dag en nacht. Daarnaast bereikt een led-schijnwerper bijna direct zijn maximale lichtsterkte, die kan variëren van 10 tot wel 200 Watt vermogen. Toch blijft zo’n lamp betrekkelijk koel, dus je verliest nauwelijks warmte-energie en het kan nooit brandgevaarlijk worden. Daarbij komt nog dat een led-lamp wel 90% energiebesparing kan opleveren. Dat maakt een led-bouwlamp of led-verstraler dus mooi, functioneel en zuinig tegelijk!

LED verlichting blog inspiratie Beurs Eigen Huis

Meer dan genoeg variatie
Tegenwoordig heb je ook in de breedte volop keuze, van een sterke en functionele led-bouwlamp voor in je woning of tuin tot een serie krachtige professionele led-schijnwerpers om een hele bouwplaats te verlichten. Daarbij kun je meestal kiezen tussen helder wit (4000K) of koud wit (6500K) in allerlei varianten en modellen. De betere lampen hebben ook een goede anti-corrosiebescherming – en soms een polycarbonaat bescherming, die het glas 200 keer meer beschermt. Er zijn zelfs bouwlampen met dubbel glas.

Voordat je tot aanschaf overgaat, moet je nog wel op een paar dingen letten:

  • Kies bij buitengebruik altijd een waterdichte behuizing met IP65 bescherming.
  • Koop bij voorkeur een schijnwerper met een handige quick connector. Daarmee wordt het aansluiten van een kabel (met stekker) een fluitje van een cent.
  • Check vooraf of je een 12V of 24V aansluiting nodig hebt.

Creatief met de led-strip 10 meter
Heb je ‘flexibele’ verlichting nodig voor je woning, je bedrijf en bijvoorbeeld een event? En wil je het maximale uit je belichting halen? Dan kun je hele leuke dingen doen met professionele led-strips, want die kun je zo lang maken als je maar wilt. Je kunt altijd een paar korte strips aan elkaar koppelen, maar dan kan de lichtopbrengst tegenvallen en het lichtbeeld is aan de uiteinden minder egaal. Soms heb je er zelfs extra adapters of controllers voor nodig. Allemaal gedoe, dus één lange strip is in principe beter. Die geeft over de hele lengte een constant en strak egaal licht, zonder dat je daar extra controllers of adapters voor hoeft te kopen. De meest gebruikte led-strip heeft een lengte van 10 meter, maar ze zijn er ook van wel 30 meter lang!

In led-strips valt heel wat te kiezen
Led-strips heb je in heel wat varianten. De meest populaire zijn:

  • RGB Pro led-strip, die alle gewenste kleuren kan geven.
  • RGBW Pro led-strip, die alle gewenste kleuren én wit kan geven.
  • RGBWW Pro led-strip, die alle gewenste kleuren én warm + koud wit kan geven.
  • Warm witte led-strip, die een prettig licht geeft in elke ruimte waar je sfeer en warmte wilt creëren.
  • Helder Wit led-strip, die een koele sfeer creëert en ervoor zorgt dat kleuren in een ruimte er natuurlijk uitzien, zoals bij zonlicht.
  • Constant Current led-strip, met aangename lichtkleuren van 2700K, 3000K of 4000Kelvin.

Warmwitte ledstrips zijn vaak te krijgen in verschillende kleurgradaties met een bepaalde CRI-index. Die index geeft op een schaal van 1 tot 100 aan hoe het menselijk oog de kleur van een object ziet. Waarbij de maximale 100 betekent dat de kleur van het object er bij kunstlicht precies zo uitziet als bij natuurlijk zonlicht.

Vraag advies aan een led-lichtexpert
Als je zeker wilt weten dat je de juiste led-strip voor een bepaalde ruimte of toepassing kiest, aarzel dan vooral niet om advies te vragen aan een led-lichtexpert. Bij de betere winkels – fysiek of online – kun je daarvoor altijd terecht. Bovendien is daar de keuze ook het grootst, zodat het wel raar moet lopen als je er niet vindt wat je zoekt.