Energie besparen in de badkamer

Sta jij op het punt om je badkamer te verbouwen? Dit is een goed begin om na te denken over energiebesparende maatregelen. De badkamer is een ruimte in huis die elke dag gebruikt wordt. Geen wonder dat een groot gedeelte van je energieverbruik in de badkamer plaatsvindt. Gelukkig zijn er manieren om je energieverbruik in de badkamer te verminderen, zonder dat het ten koste gaat van enige comfort. Wij geven je de beste energie bespaartips voor in de badkamer.            

Energie besparen in de douche
Veel mensen nemen elke dag een warme douche. Geen enkel probleem, maar we douchen met gemiddeld 9 minuten net iets te lang. Er gaat veel water verloren en de cv-ketel moet continu energie leveren om het water op temperatuur te houden. Door maximaal 5 minuten te douchen kan je al veel energie en water besparen. Overweeg ook een warmte-terugwin-systeem. Deze haalt de warmte uit het weggespoelde douchewater en gebruikt het om koud water te verwarmen.

De laatste jaren is de regendouche erg populair geworden. Enig nadeel is dat deze douchekop veel water verbruikt: bijna 22 liter per minuut. Met een waterbesparende douchekop gebruik je al snel 50 procent minder warm water. Je doucht nog net zo comfortabel, maar dan een stuk zuiniger.

Isolatie en ventilatie
Neem jij geregeld een warm bad? Dan ervaar je vast dat het water vrij snel afkoelt. Even de warme kraan aan en het water wordt weer aangenaam warm. Dit is natuurlijk niet erg energiezuinig. Door de badkuip te isoleren is dat probleem in een keer opgelost. Je ziet er aan de buitenkant niets van en het water blijft een stuk langer warm. Zo kun je eenvoudig energie besparen

Van een warm bad en een hete douche wil de badkamer flink beslaan. Goede isolatie verhelpt dat. Heb je een mechanisch ventilatiesysteem, zet deze dan altijd aan als je onder de douche stapt. Vergeet echter niet om ook het raam af en toe open te zetten. Vooral in de badkamer kan de lucht erg vochtig worden. Vochtige lucht is moeilijk te verwarmen, waardoor de verwarming langer moet branden om de ruimte op temperatuur te brengen. Door een raam open te zetten wordt de lucht minder vochtig, waardoor het gemakkelijker warm wordt.

Energie besparen na het douchen
Je elektrische tandenborstel hoeft niet voortdurend opgeladen te worden. Zonder stroom gaat deze een paar dagen mee. Probeer ook zo min mogelijk warm water te gebruiken als je je handen wast of je tanden poetst. De cv-ketel moet veel energie leveren om het water te verwarmen en vaak heb je de kraan maar even open staan. Je draagt zo niet alleen bij aan een beter milieu, maar ook aan een lagere energierekening!