Energie besparen in je woning?

 

De energierekening is voor veel mensen een grote kostenpost. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je kunt besparen op het energieverbruik in huis. In dit artikel geven wij je wat handige tips om te besparen op de kosten voor energie.

Energie vergelijken levert geld op
Als je geld wilt besparen op de energierekening, is het allereerst verstandig om te kijken bij welke energieleverancier je het goedkoopst uit bent. De energietarieven verschillen namelijk enorm per energieleverancier. Bovendien bieden energieleveranciers vaak hoge kortingen aan nieuwe klanten. Je kunt energie vergelijken via een vergelijkingssite. Er zijn mensen die dat elk jaar doen, en elk jaar overstappen naar een andere energieleverancier om daar honderden euro's per jaar mee te besparen.

Tips voor het verlagen van je energieverbruik in je woning
Het zuinig omgaan met energie is natuurlijk heel goed voor het milieu. Daarnaast is het goed voor je portemonnee. Vanwege de besparing die het je oplevert is dat een goede reden om kritisch te kijken naar je energieverbruik, en je af te vragen welke maatregelen je kunt nemen in je eigen huis om energie te besparen. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan de volgende dingen: 

  • Energiezuinige lampen gebruiken, en geen lampen laten branden in ruimtes waar niemand aanwezig is.
  • Deuren sluiten van de ruimtes waarin je de verwarming aan hebt staan, om warmteverlies te voorkomen.
  • De verwarming een graadje lager zetten. Ruimtes waarin zich een radiator bevindt, blijven toch nog een tijd warm. Wanneer je voor een langere tijd weg bent, kun je verwarming nog een stuk lager zetten.
  • Dubbelglas plaatsen of wanneer je enkel glas hebt daar dikke gordijnen voor hangen die warmteverlies tegen kunnen gaan.
  • Bij de aanschaf van elektrische apparaten goed letten op het energielabel.
  • Kijk of het mogelijk is om bepaalde apparaten minder te gebruiken. Een droger verbruikt bijvoorbeeld heel veel energie. Natuurlijk is het het makkelijkst om je natte was snel in de droger te stoppen, maar waarom zou je de was niet buiten hangen of binnen aan een wasrek, wanneer dat mogelijk is?
  • Als je apparaten gebruikt, doe dat dan zo efficiënt mogelijk. Zet je wasmachine of vaatwasser alleen aan als hij helemaal vol zit. Schakel apparaten zoals een tv of koffiemachine uit wanneer je ze niet gebruikt. Laat ook geen opladers van bijvoorbeeld mobiele telefoons in het stopcontact zitten, maar haal ze daar weer direct uit zodra het apparaat is opgeladen.

Aan de slag
Wanneer je energie wilt besparen, kun je dus twee dingen doen: kritisch kijken naar je eigen energieverbruik en energie vergelijken bij verschillende energieleveranciers. Het eerste biedt voor iedereen mogelijkheden om te besparen. De tips die hierboven beschreven staan, zijn lang niet alle mogelijkheden om je energieverbruik te verlagen. Wees creatief en loop in gedachten heel je huis door en denk na over je verwarming, het gebruik van apparaten, het gebruik van verlichting enzovoort. Je zult dan van zelf ideeën krijgen op welk vlak je kunt besparen.

Het tweede kost je wat energie en tijd, maar dat verdien je snel terug als je overstapt naar een goedkopere leverancier waar je als nieuwe klant vaak ook nog een welkomstkorting krijgt. Op internet vind je verschillende vergelijkingssites die al heel veel werk voor je gedaan hebben door alle tarieven van energiemaatschappijen naast elkaar te zetten. Je hoeft dan niet meer zelf op alle sites van de leveranciers te kijken maar kunt in één overzicht zien welke leverancier de goedkoopste tarieven hanteert.