Energiebesparing in woonruimtes

 

Alle Nederlandse huishoudens verbruiken gemiddeld zo’n 300 kW/h aan stroom en 1500 kuub gas. Als we dit vergelijken met een aantal decennia terug, dan zien we dat het stroomverbruik stabiel is gebleven, terwijl het gasverbruik juist is gedaald. Op de energierekening besparen kan natuurlijk door energie vergelijken, maar uiteindelijk moeten we met z’n allen toch een stuk minder energie gaan gebruiken om de klimaatdoelen van Parijs te halen. 

Energie die bespaard wordt, hoeft ook niet opgewekt te worden. De opwekking van stroom vindt nu nog vaak plaats door de verbranding van fossiele brandstoffen. Ook door gas te gebruiken stoot je veel CO2 uit. Het is dus van belang om het gas- en stroomverbruik zo ver mogelijk te laten dalen. Dit zorgt niet alleen voor een lagere CO2-uitstoot, maar ook voor een lagere energierekening. De overheid zal naar verwachting in de toekomst steeds meer belasting gaan heffen op het energieverbruik, om de kosten van de energie-transitie te betalen. Besparen wordt dus lonend. De vraag is alleen hoe je dan energie bespaart. Iedere ruimte in de woning heeft een specifieke aanpak nodig. In dit artikel worden een enkele ruimtes behandeld. 

Badkamer
Veel Nederlanders nemen iedere dag een warme douche. Om energie te besparen kun je bijvoorbeeld minder lang of kouder douchen. Ook een waterbesparende douchekop zorgt ervoor dat er minder water verwarmd moet worden. Door deze maatregelen verbruik je op jaarbasis een stuk minder gas. Ook is het zaak om te zorgen voor een goed geventileerde badkamer. Als de lucht namelijk erg vochtig wordt, is deze moeilijker te verwarmen. Je hebt dus veel meer energie nodig om een vochtige badkamer warm te krijgen. Het klinkt contra-intuïtief, maar door het badkamerraam na het douchen even open te zetten, bespaar je dus energie.

Keuken
Ook in de keuken kan je door relatief kleine aanpassingen op jaarbasis toch flink wat energie besparen. Zo is het slim om in de waterkoker nooit meer water te doen dan je nodig hebt. Al het onnodig verwarmde water zorgt ook voor onnodig energieverbruik. Verder kun je de vaatwasser beter alleen aanzetten als deze helemaal vol staat en kijken of het apparaat op een eco-programma kan draaien. Door deze twee maatregelen bespaar je veel warm water en dus ook gas. Als je binnenkort een nieuwe keuken wilt aanschaffen, kun je het beste kiezen voor koken op inductie. Bij koken op inductie wordt namelijk alleen de onderkant van de pannen warm, waardoor geen warmte verloren gaat. Ook een kleinere oven zorgt voor minder stroomkosten. Hoe kleiner de oven is, hoe minder lucht hoeft te worden verwarmd. 

Slaapkamer
Het is niet erg om de cv-radiator in de slaapkamers wat lager te zetten. Je lichaamstemperatuur daalt namelijk tijdens je slaap, waardoor de temperatuur in de slaapkamer ook wel wat lager kan zijn. Als je het toch koud hebt in bed, kun je beter een elektrische deken of een erg dikke deken aanschaffen. Hierdoor hoeft niet de hele kamer verwarmt te worden, maar heb je het toch lekker warm in bed. Door een lagere slaapkamertemperatuur gaat er minder warmte verloren naar buiten, waardoor je ook weer energie bespaart.