Goede plafondverlichting in de keuken


De keuken is een plek waar in bijna ieder huis veel tijd wordt doorgebracht. De laatste jaren neemt een keuken steeds meer een prominente plaats in beslag en is het niet alleen meer een ruimte waar wordt gekookt of gegeten, maar is het ook een ruimte voor ontmoeting, de krant te lezen of huiswerk aan  tafel te maken.

Goede verlichting is dan ook onmisbaar in een keuken. De verlichting in een keuken heeft meerdere  doelen, allereerst moet er voldoende licht zijn zodat je ziet wat je doet. Je wilt niet per ongeluk met een mes in je vingers snijden. Daarnaast is sfeerverlichting ook van belang, in een gezellige keuken is het prettig om na te tafelen. 

Er wordt vaak gekozen voor alleen functionele verlichting en dat is jammer, want hierdoor krijgt de keuken een ongezellige sfeer. Als je een combinatie maakt tussen functionele verlichting en sfeerverlichting  kan je een gezellig en sfeervolle plek creëren. Je kunt hiervoor verschillende plafondverlichting gebruiken en andere lampen. Op die manier kunt je op elk moment van de dag de juiste verlichting gebruiken.

 

Goede verlichting is dan ook onmisbaar in een keuken

Lampen voor boven het fornuis en aanrecht
Boven het fornuis en de aanrecht heb je vaak goed licht nodig. Het is belangrijk om te zien wat je doet omdat je tijdens het koken gebruik maakt van scherpe messen of hete voorwerpen.

Het is slim om te kiezen voor functionele verlichting die veel licht geef. Kies bijvoorbeeld voor spotjes in het plafond. Je kunt een dimmer instellen die veel licht geeft wanneer je aan het werk bent en minder licht geeft als je klaar bent met koken.

Wanneer je maar over 1 aansluiting beschikt kun je kiezen voor een armatuur met meerdere richtbare spots. Zo kun je toch het aanrecht en fornuis verlichten. Boven het fornuis is het aan te raden om te kiezen voor  afgeschermde lichtbron met diffuus licht. Zo heeft stoom of vocht geen effect op het licht.

Je kan kiezen voor Tl-buizen, deze zijn er tegenwoordig ook in bijzondere vormen. Een andere optie is halogeen verlichting.

Keuken verlichting inspiratie Realiseerjedroomhuis

Sfeerverlichting boven de eettafel
Boven de eettafel wil je een licht wat gezelligheid uitstraalt. Zo kun je kiezen voor een grote hanglamp boven de eettafel,kleinere hanglampen naast elkaar of een stoere industriële plafondlamp.

Grote tafels vragen om een lamp in het midden of voor langwerpige armaturen met meerdere verlichtingspunten. Gebruik een dimmer zodat je het licht kunt aanpassen naar de activiteit die wordt uitgevoerd aan tafel.

Een armatuur met een ronde kap is perfect voor boven een ronde tafel. Het geheim voor de beste verlichting is door een combinatie van verschillende lichtbronnen.

Zo creëer jij een gezellige en goed verlichte keuken!