Herken 4 problemen onder de vloer


Er zijn veel woningen die problemen hebben onder de vloer. Soms merk je er niets van totdat je het bij toeval ontdekt. In andere gevallen krijg je problemen die ook boven de vloer te merken zijn. Hier vind je 4 praktische tips om problemen onder de vloer tijdig te herkennen en op te lossen.

1. Jaarlijkse controle van de kruipruimte/kelder
Er zijn weinig woningeigenaren die graag rondkruipen in de kruipruimte. Toch is het wel belangrijk om dat regelmatig te doen. Problemen in de kruipruimte kunnen problemen veroorzaken met de vloeren. Natuurlijk hangt dat ook van je vloer af (heb je beton of hout?). Ook de bovenvloer speelt een rol. Zo is een gietvloer niet gevoelig voor vocht, terwijl een houten vloer of laminaatvloer wel kan gaan rotten door vochtproblemen onder de vloer. De prijs voor een gietvloer is hoger dan die van een aantal andere vloeren, maar je krijgt er in elk geval geen vochtproblemen mee in je woning. Controleer de kruipruimte elk jaar en let daarbij goed op de vloerconstructie, je leidingwerk en de bodem van de kruipruimte.

2. Optrekkend vocht onder de vloer
Een van de grootste problemen onder de vloer is vocht. Een kruipruimte is bedoeld als buffer tussen de vloer en de grond. Het was bedoeld om te zorgen dat kou niet zo snel de woning in zou trekken. Op zich slim, maar door het temperatuurverschil ontstaat er snel vocht in de kruipruimte. Een groter probleem is opstijgend grondwater dat, bijvoorbeeld na regen, in de kruipruimte blijft staan. Optrekkend vocht kan via de muren omhoog worden gezogen en zo in je woning problemen geven. Houten vloeren kunnen erdoor worden aangetast en gaan rotten. Je kunt het probleem oplossen door het maken van een waterkering in je woning of door het injecteren van de muren.

3. Het ontdekken van houtrot / betonrot
Door regelmatig de vloer vanaf onderen te bekijken, kun je er snel achter komen of je problemen hebt met houtrot of betonrot. Dit zijn twee totaal verschillende dingen, want beton kan niet echt rotten. Houtrot ontstaat in een houten vloer of in houten dragende balken als er vaak vocht in de kruipruimte is. Je herkent houtrot aan donkere, zachte plekken in het hout. Betonrot ontstaat wanneer de betonwapening sterk gaat roesten. De roest beschadigd het beton. Het gebeurt meestal wanneer een deel van de betonwapening in aanraking komt met de lucht, bijvoorbeeld als het niet goed is aangelegd of als een deel van het beton is afgebrokkeld. Betonrot kan ernstige vormen aannemen, waarbij het beton zwakker wordt en gaat scheuren.

4. Leidingwerk inspecteren
De jaarlijkse inspectie in de kruipruimte is niet alleen een zoektocht naar problemen met vocht en houtrot. Het is ook een inspectie van alle leidingen en kabels die door de kruipruimte getrokken zijn. Dat kunnen er heel wat zijn. De kabels en leidingen liggen daar mooi uit het zicht. Door jaarlijks te controleren kun je veel problemen voorkomen. Loop gasleidingen na met een gasdetector als je die hebt of kijk goed naar de leidingen of je ergens schade ziet. Controleer de waterleidingen en de leidingen van de CV installatie op vocht en lekkage. Ook de rioolbuis controleer je goed als je beneden bent. Soms ligt er ook elektrische bekabeling in de kruipruimte. Deze dient goed afgeschermd te zijn.

Elk huis heeft een vloer. En zolang alles goed gaat, zijn maar weinig mensen geneigd om er eens over na te denken. Met deze 4 handige tips herken je problemen tijdig, zodat ze opgelost kunnen worden voordat je ontdekt dat kleine problemen grote problemen zijn geworden.