Het geheim voor mooi fotobehang!

 

Wil je iets bijzonders in huis, dan is een wand voorzien van fotobehang een goede optie. Of je nu kiest voor een print van een prachtig uitzicht, een bos of een grote bloem, je wand is in alle gevallen een eyecatcher. Tenminste als je het geheim kent.

Ook een wand maken die er uitziet als een oude muur met afbrokkelende resten, behoort tot de opties. Er is alleen één ding dat belangrijk is om te weten voor je start. Zorgen voor de perfecte ondergrond is minstens even belangrijk als het kiezen van het juiste behang.

behang woonkamer slaapkamer kleuren REALISEER JE DROOMHUIS - UNSPLASH

Egaal en strak
Denk je bij fotobehang dat het ‘even een wandje behangen’ is, dan kan het eindresultaat nog wel eens tegenvallen. Begin daarom niet zomaar met behangen, maar check eerst de ondergrond zorgvuldig. Zie je op of in de wand scheuren, bobbels of andere oneffenheden, begin dan niet met behangen. Check ook of er vochtplekken zijn en of het stucwerk nog wel goed vast zit. Voldoen je wand niet helemaal, kies er dan voor om de wand eerst te laten stucen. Alleen op een echt mooie vlakke en strakke wand, komt jouw uitgekozen print geheel tot zijn recht.

Nieuwbouw
Heb je een nieuwbouw huis dan is de start anders dan bij een bestaande woning. Er zijn verschillende meningen over de beste wandafwerking nieuwbouw wanden, maar die laten we in dit artikel even terzijde liggen. Bij een nieuwbouw woning worden de wanden meestal behangklaar opgeleverd. Belangrijk om te weten is dat een nieuwbouw stucen anders is, en goedkoper, dan bij een bestaande woning. Dit komt omdat er minder en dunnere lagen nodig zijn. Laat je een stukadoor diverse wanden in je huis stucen, laat je dan direct ook adviseren over de wand waar je het fotobehang op wil aanbrengen.

Soort behang
Vraag als je kiest voor een fotobehang ook wat voor soort behang het is. Er zijn tegenwoordig veel soorten behang en daarbij ook verschillende soorten lijm en opbrengmanieren. Het meeste fotobehang is een papierbehang. Hierbij is het belangrijk om te weten hoe dik het behang is en uit hoeveel lagen het bestaat. Dit heeft namelijk gevolgen voor het opbrengen en hoeveel oneffenheden er zichtbaar zijn. Hoe dunner het behang, hoe meer kleine oneffenheden zichtbaar blijven.

Fotobehang kan ook een zogenoemd vliesbehang zijn. Dit behang heeft een ‘vlieslaag’ vaak in combi met vinyl. Daardoor neemt het geen vocht op en krimpt niet, is het steviger en scheurt het minder snel. Het is belangrijk om te weten omdat vliesbehang anders op de wand aangebracht moet worden. Hierbij smeer je namelijk niet het behang in met lijm, maar de wand.

Ook goed om te weten is dat renovlies een ander soort behang dan het vliesbehang bij bijvoorbeeld het fotobehang. Renovlies is het alternatief om oude muren er weer als nieuw uit te laten zien. Het is een overschilderbaar behang en verkrijgbaar in verschillende diktes. In tegenstelling tot het glasvezelbehang dat een reliëf heeft, heeft renovlies witte, egale wanden tot resultaat. Overweeg je renovlies, dan is je wanden laten stucen natuurlijk ook een goede (vaak mooiere) optie.