Het ontstaan van de bartafel van NJOJ Dutch Design

Het idee voor een hoge tafel met voetensteun is ongeveer 12 jaar geleden ontstaan. Paul van Hoeven uit Vught ergerde zich al jaren aan de ronde statafel met een rok er omheen. Op elk feest en bij elke gelegenheid worden deze klaptafels gebruikt. Ze zijn niet gezellig en ook niet handig om aan te eten, wel functioneel, dat wel. De statafel staat vaak instabiel en je kan er ook niet lekker op leunen. Een andere vorm van het blad en ook een voetsteun zouden een statafel veel comfortabeler kunnen maken. Met dat idee is Paul in april 2013 aan de slag gegaan.

NJOJ Bartafel

Het uitgangspunt voor het ontwerp van de bartafel was de voetsteun. Lekker hangen aan de bar is namelijk gezellig. Verder zou de bartafel demontabel maar toch van degelijke kwaliteit moeten zijn en mooi om te zien. Met dit in het achterhoofd is Paul gaan schetsen. Bij de eerste tekeningen werd nog uitgegaan van inklapbare poten met een geïntegreerde hoogteverstelling. Dat bleek helaas niet haalbaar en erg duur ik de uitvoering.

Het eerste prototype van de bartafel is in juli 2013 getest tijdens een feest. De reacties op deze tafel en de voetsteun waren zo positief dat besloten is om het ontwerp door te ontwikkelen. Na drie prototypes is uiteindelijk in februari 2014 de bartafel ontstaan zoals te zien op de beurs.

Bartafel NJOJ

'Omdat je zelf een product van het begin tot het eind ontwikkelt kan je alles erin stoppen wat jij zelf belangrijk vindt' vertelt bedenker Paul van Hoeven. 'Het formaat van het tafelblad is bijvoorbeeld 60x180cm geworden. Dat is vrij smal en dus heel hanteerbaar maar toch ook breed genoeg om lekker aan te kunnen hangen, of aan te eten. Voor de tafelpoten is een kliksysteem ontwikkeld waarmee je de bartafel in een handomdraai kan opzetten of afbreken. Letterlijk binnen een minuut staat de tafel, en dat helemaal zonder gereedschap. Ik heb bewust gekozen voor een combinatie van gebruikt steigerhout met aluminium poten. Deze materialen passen niet alleen uitstekend bij elkaar qua uitstraling, ze zijn ook nog eens duurzaam en relatief licht van gewicht'.

De bartafel van NJOJ heeft een aantal unieke kenmerken verenigd in 1 ontwerp. Naast de voetsteunen, de combinatie van aluminium en steigerhout en het handige kliksysteem zijn er ook de geïntegreerde haken om je jas of je tas aan te hangen. 2 Haken op elke hoek zorgen ervoor dat iedereen zijn spulletjes aan de tafel kan hangen, in plaats van het er op te leggen. 'Het idee van de haken komt uit de koker van mijn vrouw. Als man zou ik er beslist niet opgekomen zijn om dit in het ontwerp mee te nemen. Ere wie ere toekomt zegt Paul van Hoeven'.

Bartafel NJOJ

Verder is het opvallend dat de tafel zo stevig staat en toch ook heel licht van constructie lijkt. 'Over de constructie heb ik heel wat slapeloze nachten gehad, het was niet eenvoudig om de bartafel uiteindelijk zo stevig te krijgen als die nu geworden is. Ik wil daar verder dan ook niet veel meer over kwijt, zegt Paul, dan dat het uiteindelijk uiterst eenvoudig bleek te zijn'.

De bartafel moest natuurlijk ook een naam krijgen. NJOJ is niet meer dan een verbastering van het Engelse ENJOY en was als domeinnaam nog beschikbaar.

Dutch Design staat uiteraard voor de Nederlandse roots.

'Met de bartafel is een Nederlands kwaliteitsproduct neergezet wat helemaal af is. Dat wilden wij met de naam NJOJ onderstrepen. Vandaar dat er gekozen is voor het stoere inbranden van het logo in het tafelblad en ook voor het lasersnijden van het logo in de voetsteun. Dit is zeer fraai qua afwerking en het past helemaal in de merkbeleving zoals wij die voor ogen hebben.'

De bartafel wordt inmiddels op allerlei manieren ingezet. Niet alleen tijdens feestjes maar ook permanent als binnenmeubel of als presentatiemeubel in de winkel of tijdens een evenement. Vandaar dat later de NJOJ barkruk is ontworpen. 100% Aluminium en met een design wat perfect aansluit bij de bartafel. Ook het logo komt terug in lasersnijwerk in de zitting. De bartafel is een aanwinst voor feestjes bij consumenten en in horecagelegenheden, maar komt ook prima tot zijn recht in vergadercentram, bedrijfsrestaurants, zorgcomplexen en sportkantines.

NJOJ Dutch Design is inmiddels op Fort Isabella in Vught gevestigd. Deze historische omgeving met veel kleinschalige bedrijvigheid is een grote bron van inspiratie. Er wordt momenteel al gewerkt aan de uitbreiding van de producten. Je moet hierbij denken aan varianten op het tafelblad en accessoires maar ook aan aanvullende producten. Zo heeft NJOJ ook zeer bijzondere tuinverlichting ontwikkeld met "zwevend licht".

De NJOJ bartafel is met recht een kwaliteitsproduct. De productie vindt bewust plaats in Nederland. De communicatielijnen zijn zeer kort. Hierdoor en ook door het gebruik van aluminium en steigerhout is de bartafel van NJOJ een duurzaam product en een verantwoorde keuze. Meer informatie op www.njoj.nl


Bartafel NJOJ