Het ontwerp van je droomhuis: 5 tips


Een bouwtekening voor je droomhuis maken is de eerste stap die gezet moet worden om dit project te realiseren. Voor veel mensen is het een droom om ooit een eigen huis te ontwerpen. Wanneer je je eigen huis laat bouwen, kan je hierin echt helemaal je eigen stijl verwerken. Je stijl kan tot uiting komen door inspiratie op te doen bij andere huizen. Wat vind jij mooi? Voor het ontwerpen van je droomhuis is het nodig een bouwtekening te laten maken. Een bouwtekening van je droomhuis geeft inzicht in hoe je huis er precies uit gaat zien. Dit betekent dat je met een bouwtekening van je droomhuis voornamelijk heel gedetailleerd gaat uitwerken hoe jouw droomhuis eruit komt te zien? Hoe zijn de kamers ingedeeld? Welk materiaal ga je gebruiken? Op welke plaatsen wil je ramen en deuren? Wil je een constructie met houten balken of is het de bedoeling dat de muren de plafonds kunnen dragen? Bij het ontwerpen van je droomhuis komt veel kijken. Hieronder staan vijf tips die jou kunnen helpen in dit proces.

 

Tip 1: Bouwtekening van je droomhuis maken? Doe héél veel inspiratie op
Wil je een bouwtekening laten maken voor het huis dat jij gaat ontwerpen, dan moet je eerst wel weten hoe je je huis wil hebben. Hoe ziet jouw droomhuis eruit? Er is tegenwoordig enorm veel mogelijk met de bouw van huizen. Daarom is het van belang dat jij duidelijk je voorkeur uitspreekt. Wat wil jij? Hoeveel mag het kosten? Verdiep je goed in hoe jij wil dat je huis eruit gaat zien. Wat vind jij mooi? Een bouwtekening van je droomhuis is gebaseerd op wat jullie willen. Daarom is het belangrijk om dit voor een groot deel al te weten voordat je de bouwtekening gaat laten maken. Je kan heel veel inspiratie opdoen in boeken, tijdschriften en op andere plekken. Ook kan je dit doen door eens door straten te rijden en te bekijken welke huizen jou aanspreken en waarom ze je aanspreken.

Tip 2: Luister goed naar elkaar
Je eigen droomhuis ontwerpen doe je waarschijnlijk niet in je eentje. Er is een grote kans dat jij samen met je partner het droomhuis gaat ontwerpen. Dit betekent ook dat jullie hoogstwaarschijnlijk compromissen moeten gaan sluiten. Hierin is het belangrijk om goed naar elkaar te blijven luisteren. Ook is het een goed idee om begrip voor elkaar op te brengen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jullie door het laten maken van de bouwtekening van jullie droomhuis ruzie gaan krijgen. Daarom is luisteren erg belangrijk. Luister naar wat jullie allebei mooi vinden en zoek iets uit dat jullie allebei tevreden stelt.

Tip 3: Vraag advies aan de expert die de bouwtekening voor jullie droomhuis maakt
Het laten maken van een bouwtekening is een klus die jullie hoogstwaarschijnlijk uitbesteden. De architect die de bouwtekening van jullie droomhuis zal gaan maken, kan jullie ook goed advies geven. Hoe zorg je ervoor dat de muren dragend zijn? Waar moeten die muren dan staan? Welk materiaal is mooi en goed weerbestendig? Hoe wil je de elektriciteit door je huis hebben lopen? Vragen waar je waarschijnlijk nog nooit over nagedacht hebt, komen aan bod wanneer je een bouwtekening laat maken. Architecten hebben vaak veel ervaring met het maken van bouwtekeningen, waarbij dit soort details ook verwerkt worden. Dit betekent dat zij goed advies kunnen geven over de bouw van jouw droomhuis.

Tip 4: Laat een bouwtekening van de binnen- en buitenkant van het huis maken
De binnenkant van een huis ontwerpen is één ding. Echter, het is ook belangrijk om een bouwtekening te laten maken van de buitenkant van je droomhuis. De buitenkant van je huis zorgt namelijk voor een mooi aanzicht, maar ook voor de bescherming van de binnenkant van je huis. De buitenkant van je huis is dus te belangrijk om te vergeten bij het laten maken van een bouwtekening van je droomhuis.

Tip 5: Durf kritiek te geven op de bouwtekening van je droomhuis
Wanneer je een bouwtekening van je droomhuis laat maken, kan het zo zijn dat je toch niet helemaal tevreden bent. Het is heel erg belangrijk om dan toch voor jezelf op te komen. Hoe hard de architect ook zijn of haar best heeft gedaan bij het tekenen, het kan gebeuren dat jij niet compleet tevreden bent. Het blijft de bouwtekening van jouw droomhuis, dus durf op- en aanmerkingen te geven. Het is voor de architect vaak een kleine moeite om de bouwtekening van jouw droomhuis aan te passen. Voor jou kan het echter heel veel betekenen als er nog wat kleine aanpassingen naar jouw wens aangepast worden. Jouw ontworpen huis wordt dan echt jouw droomhuis!