Is het PVC of echte steen?


Stel, je hart gaat sneller kloppen van een mooie stenen vloer. Je valt voor de uitstraling van glanzende plavuizen, marmeren tegels of warm terracotta. Maar je ziet op tegen het gedoe van het tegel voor tegel leggen en de rommel die dat geeft. Dan is het goed om te weten dat er een mooi alternatief op de markt is. Een ‘stenen’ vloer waar je bijna geen omkijken naar hebt, maar die het aankijken meer dan waard is.

We hebben het natuurlijk over click vinyl tegels, die leg- en gebruiksgemak combineren met de prachtige tekening van steen. En het mooie is: je voelt of ziet bijna geen verschil met het originele materiaal. Dankzij moderne productiemethoden is het namelijk mogelijk om vrijwel elke bekende steenstructuur in het vinyl aan te brengen, zodat de oppervlakte heel authentiek aanvoelt. Net echte stenen tegels dus – en volgens sommigen zelfs nog beter. Want met een exclusieve click vinyl PVC-vloer heb je wel de voordelen maar niet de nadelen van een stenen vloer. Daarmee is het zelfs een mooi alternatief voor elke andere harde vloer. Vergelijk maar eens op de website van een echte expert op dat gebied, Floorhouse bijvoorbeeld.

Vloer interieur inspiratie trends REALISEERJEDROOMHUIS

#1 Voor click vinyl valt veel te zeggen
Een van de grootste voordelen van click vinyl PVC-tegels is dat je er een heel strak en rustig patroon mee kunt leggen. Bij natuursteen is dat veel lastiger, omdat de natuur nu eenmaal elke steen anders maakt. Kijk maar eens naar marmer: geen stukje steen is hetzelfde – en dat zie je ook vaak bij andere steensoorten. Daarnaast heeft elke natuursteen een vezelrichting, die invloed heeft op de uitstraling van de vloer als geheel. Over het algemeen creëert een natuurstenen vloer vaak een wisselvallig beeld. Dat kun je natuurlijk mooi vinden, maar het kan ook druk en onrustig overkomen.

Met click vinyl PVC-tegels heb je dat probleem zeker niet. Die hebben een veel gelijkmatiger samenstelling. Zo zijn de verschillende tegels binnen een bepaalde kleurenreeks heel goed op elkaar afgestemd, waardoor je een mooi uniform legresultaat krijgt. Dat geldt dan voor alle denkbare vinyl ‘steensoorten’, want je zult nog verbaasd zijn hoeveel keuze je daarin hebt! Kalksteen, zandsteen, leisteen, graniet, marmer, betonlook en nog veel meer: het bestaat allemaal en vaak in de mooiste structuren en kleurnuances. Heb je je click vinyl PVC-vloer eenmaal liggen, dan merk je bovendien hoeveel warmer zo’n vloer aanvoelt dan een echte stenen tegelvloer. Letterlijk en figuurlijk!

#2 Leggen als laminaat
Als je zelf je click vinyl PVC-vloer wilt leggen, moet je wel rekening houden met de eigenschappen van het materiaal. Dus goed om te weten: click vinyl PVC-tegels zijn eigenlijk geen echte tegels, maar lange stroken die je net zo makkelijk kunt leggen en verwerken als laminaat. Elke strook bestaat uit een aantal veerkrachtige kunststoflagen met als toplaag de gewenste steenstructuur. Omdat dit materiaal gevoelig is voor temperatuurverschillen, kan het een beetje krimpen of uitzetten. Dat betekent dat je aan de randen van je vloer een vingerdikte ruimte tot aan de muur moet laten, zodat je vloer kan ‘werken’ zonder bol te gaan staan. Die ruimte werk je vervolgens weer mooi af met de bijbehorende plinten en profielen. Zo krijg je een strakke vloer die strak blijft, hoe warm of koud het ook wordt.

#3 Voelen en zien is geloven
Welke vloer je ook in je huis wilt hebben, hij beslaat meestal vele vierkante meters en is dus een bepalende factor in je interieur. Daarom moet je nooit te gemakzuchtig zijn bij het kiezen van de juiste kleur en afwerking. Het beste is om persoonlijk langs te gaan bij de showroom van een gerenommeerde vloerenzaak. Daar kun je de kleuren ter plekke naast elkaar houden en dessins met elkaar vergelijken; ook kun je er de structuren van de verschillende steensoorten met je eigen vingers betasten. Want een vloer moet niet alleen goed ogen, maar ook goed voelen onder je voeten

#4 Weet waar je koopt
Toen click vinyl tegels nog een zeldzaamheid waren, kon je ze alleen bij enkele pioniers kopen. Vaak waren dat de betere vloerenzaken, dus veilig en vertrouwd. Maar nu de click vinyl PVC-vloer steeds populairder wordt, kun je hem op veel meer plekken krijgen. Helaas is de kwaliteit niet overal hetzelfde. Dus ben je serieus van plan om een click vinyl PVC-vloer aan te schaffen, dan zou ons eerste advies zijn: kijk goed wáár je hem vandaan haalt! Wil je je goed laten adviseren en kies je voor de zekerheid van de betere merken? Loop dan eens binnen bij een zaak waar ze veel verstand van vloeren hebben en waar vloeren van topmerken als Quick-Step, BerryAlloc, IVC, PrimoFloor en Tarkett gewoon op voorraad liggen.