Het verschil: laminaat of parket?


Veel mensen weten het verschil tussen een laminaatvloer en een parketvloer niet. Dit komt doordat deze twee erg op elkaar lijken en je in sommige gevallen het verschil niet eens kunt zien of voelen. Het grootste verschil zit hem in het materiaal dat wordt gebruikt. Waar een parketvloer van echt hout is gemaakt is een laminaatvloer gemaakt van verschillende materialen, met aan de bovenzijde een toplaag met houtprint. Laminaat is dus in feite een neppe houten vloer, terwijl parket 100% echt is. Daarom is parket duurder dan laminaat. Er wordt immers alleen echt hout voor gebruikt, terwijl ze bij het maken van laminaat gewoon een print drukken op de planken. Er zit overigens wel hout verwerkt in een laminaatvloer, maar dit is niet wat je aan de bovenzijde ziet. Het is namelijk gemaakt van samengeperst hout, maar doordat daar overheen een andere laag met de print zit zie je dat niet.
 

Een laminaatvloer beschadigt sneller dan een parketvloer
Doordat laminaat weliswaar is gemaakt van samengeperst hout is de print er op gedrukt en dus kunnen beschadigingen ervoor zorgen dat je deze minder goed ziet. Bij een parketvloer is het zo dat als de vloer beschadigt je nog steeds het originele hout ziet, want de hele plank is immers van hout. Daardoor blijft parket veel langer mooi dan laminaat. Sterker nog, veel mensen vinden het juist heel erg mooi als parket her en der door de jaren heen wat beschadigt. Dit geeft aan dat er in de ruimte geleefd wordt en geeft de vloer net wat extra’s. Het is namelijk onmogelijk om een vloer altijd zo goed als nieuw te houden. Na enkele jaren zie je daardoor steeds beter het verschil tussen een laminaat en parket. Waar laminaat er steeds minder mooi uitziet door opvallende beschadigingen heb je daar bij parket niet zo’n last van.

Parket laten schuren en lakken
Als je kiest voor parket in plaats van laminaat dan geef je weliswaar wat meer geld uit (het is in verhouding namelijk duurder), maar je hebt er wel veel langer plezier van. Los van het feit dat een parketvloer überhaupt langer mooi blijft dan een laminaatvloer kun je hem ook nog heel mooi laten opknappen als hij te veel is beschadigd. Dit doe je door hem te laten opschuren en opnieuw te laten lakken. Het is niet heel moeilijk om dit te doen (veel mensen doen het zelf), maar je moet het wel secuur doen. Met een grote schuurmachine moet je namelijk over de vloer heen ‘lopen’ en als je bochtjes maakt dan loop je kans dat je er te diep ingaat. Als je niet goed weet hoe je dit aanpakt kun je het beter aan een professional overlaten. Het opnieuw lakken van je parket kun je op zich prima zelf doen als je een beetje handig bent met een kwast. Bij laminaat is dit natuurlijk totaal niet aan de orde, want dat kun je niet schuren. Je haalt daarmee namelijk de hele print weg.

Een laminaatvloer vervangen met een parketvloer
De reden dat veel mensen ervoor kiezen om hun beschadigde laminaat te vervangen door parket is dat ze het er veel mooier uit vinden zien. Doordat een parketvloer is gemaakt van echt hout en een laminaatvloer niet, oogt het stukken warmer. Bovendien geeft het een ander, veel minder schel geluid als je erop loopt. En als het in de winter wat kouder wordt voelt het ook nog eens warmer aan de voeten dan laminaat. Er zijn dure merken laminaat die net echt zijn en waarbij het moeilijk te zien is dat het laminaat is in plaats van parket. De kenner zal echter altijd kunnen zien (en horen!) dat het geen echt hout is. Hout is gewoon een stuk warmer, en heeft net een andere, meer natuurlijke uitstraling.

Het leggen van parket of laminaat
Wat betreft het leggen zitten er ook veel verschillen in parket of laminaat. Laminaat is relatief makkelijk leggen, de meeste mensen doen dat gewoon zelf. Je hebt in dat geval een goede ondervloer nodig en legt de planken daar overheen, gebruik makend van het handige kliksysteem. Een parketvloer leggen is vele malen ingewikkelder, want de planken zijn niet zomaar aan elkaar te bevestigen. Ze liggen dus eigenlijk allemaal los tegen elkaar. Het vereist uiterste precisie om dat op een mooie manier te doen en af te werken. Vrijwel iedereen kiest er daarom voor om parket door de kenner te laten leggen, want zo heb je er het langste plezier van. Liever zelf aan de slag en heb je een kleiner budget? Dan is een laminaatvloer meer iets voor jou.