Hoe veelzijdig is Multiplex?


Multiplex is niet weg te denken uit bouwprojecten. Van huizen tot kantoren en loodsen, overal wordt multiplex gebruikt. Niet voor niets, want multiplex is een veelzijdige en relatief makkelijk te bewerken houten bouwplaat. Wil je zelf ook aan de slag met een doe-het-zelf klus? Of wil je je huis een opknapbeurt geven en weet je nog niet welke materialen je hiervoor moet gebruiken? Ga dan even goed voor dit artikel zitten, want wij vertellen je alles wat je moet weten over multiplex. Misschien ziet jouw huis er binnenkort wel helemaal nieuw uit door creatief gebruik van multiplex platen.

Multiplex houtpaneel bedombouw realiseer je droomhuis

Wat is multiplex?
Multiplex is een verzamelnaam voor houten platen die zijn samengesteld uit meerdere opeengestapelde houtfineerlagen. Deze lagen worden op elkaar gelijmd en vervolgens onder druk ineen geperst. Doordat vervolgens de lijm uithardt, ontstaat een sterke houten bouwplaat die niet snel krom trekt. Het resultaat van de verlijmde houtfineerlagen is een strak en natuurlijk uitziende houten plaat die een goede basis vormt voor het verdere project. Vind je de natuurlijke houtkleur mooi, dan hoef je de plaat niet verder te bewerken. Geef je hem liever een kleurtje? Dan laat de plaat zich met de juiste voorbewerking makkelijk verven.

Welke soorten zijn er verkrijgbaar?
Om de juiste uitstraling te geven aan jouw project heb je keuze uit verschillende soorten multiplex. Als we het hebben over de verschillende soorten, worden er meerdere onderverdelingen gemaakt. Allereerst is er de verdeling in de verschillende houtsoorten. Voorbeelden van de verschillende houtsoorten waar multiplex van wordt gemaakt zijn: Fins vuren, Ellioti Pine, Radiata Pine, Berken, Okoume en populieren hout, waarvan de laatste 3 de meest gebruikte zijn. Een andere verdeling is de verdeling in watervaste en niet-watervaste multiplex. Er zijn meerdere watervaste multiplex platen verkrijgbaar die eigenlijk altijd uit hardhout bestaan. Doordat dit hout schaarser is, liggen de prijzen over het algemeen iets hoger.

Weet je niet precies zeker welke plaat het meest geschikt is voor jouw project? Laat je hierover dan informeren bij je leverancier. Zij weten meestal precies te vertellen welk materiaal het beste past bij een klus.

De voordelen van multiplex
Door de variatie in verschillende soorten hout zijn multiplex platen breed in te zetten. Onder andere de sterkte van de platen zijn een groot pluspunt, maar er zijn veel meer voordelen:

  • Het vervormd nauwelijks na blootstelling aan koude en warmte

  • Verkrijgbaar in verschillende maten en diktes

  • Geschikt voor constructieve doelen

  • Sterker dan massief hout door de gekruiste lagen

  • Splijt nauwelijk bij zagen door de gekruiste lagen

  • Het is een duurzame bouwplaat, doordat het gemaakt wordt van ‘resthout’ van een boom

Kwaliteit(saanduidingen) van multiplex
Afhankelijk van waar je de multiplex plaat wilt plaatsen, is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteitsaanduiding. De kwaliteitsaanduiding van multiplex zegt iets over het aanzicht van de plaat, niet over de sterkte.

Multiplex wordt verdeeld in 3 kwaliteitsklassen, namelijk klasse A, B en C. In klasse A vallen multiplex platen van de hoogste kwaliteit. Op de platen mogen geen verkleuringen en kwasten zichtbaar zijn. De fineerlagen bestaan uit één stuk.
Klasse B platen mogen een minimaal aantal kwasten hebben en mogen een lichte verkleuring vertonen.
Klasse C multiplex mogen zogenaamde ‘open splits’ en vaste en losse kwasten bevatten. Door de mindere kwaliteit worden deze platen vaak gebruikt om andere bouwplaten tegenaan te bevestigen.
Uiteraard hangt aan elke klasse een ander prijskaartje. Welke geschikt is voor jou hangt dus af van de plek waar je de plaat wilt ophangen, maar ook van je budget.

Aandachtspunten bij het gebruik
Wanneer je multiplex gaat bewerken zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk om multiplex te zagen met scherpe en fijne tanden. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat de houtfineerlagen gaan brokkelen en splinteren. Vooral wanneer je de platen in het zicht hangt is dit niet wenselijk.

Als je besluit de houten platen te verven is het belangrijk ze voor te behandelen met grondverf. Hoewel de zuigende werking van multiplex relatief klein is, blijft het een natuurlijk product. Hout zal altijd in enige mate vocht (en verf) opnemen. Bespaar jezelf onnodig werk, door de multiplex plaat in de grondverf te zetten. Het levert je bovendien een mooier eindresultaat op!