Huis verbouwen? 7 Contract-tips

 

Je hebt een aannemer gevonden om je verbouwing uit te voeren. Nu nog de afspraken vastleggen in een contract. Waar moet je op letten? 7 tips van jurist Corine Jansen.

1. Beschrijf de werkzaamheden specifiek
Maak duidelijke afspraken met de aannemer over de werkzaamheden die hij gaat uitvoeren, de materialen die hij gebruikt en volgens welke tekeningen hij gaat verbouwen. Leg deze afspraken vast in het contract. Hoe specifieker de omschrijving, des te minder ruimte er later is voor discussie. Een voorbeeld: is niet afgesproken van welk materiaal de kozijnen zijn, dan kan de aannemer voor goedkopere materialen kiezen.

2. Spreek af wat je betaalt en wanneer
Er zijn verschillende mogelijkheden om een prijs af te spreken voor de verbouwing. Als de aannemer werkt met een uurtarief, open begroting of richtprijs weet je vooraf niet goed wat je uiteindelijk voor de verbouwing betaalt. Je hebt de meeste zekerheid als je met de aannemer een vaste prijs afspreekt.

Leg ook vast wanneer je betaalt. Bij een kleine verbouwing is het soms mogelijk om in één keer achteraf te betalen. Bij een wat grotere verbouwing is het gebruikelijk om in fasen te betalen. Zorg er dan voor dat de betalingen gelijk lopen met de vorderingen van het werk. Betaal dus niet vooruit; gaat de aannemer tijdens de verbouwing failliet, dan ben je waarschijnlijk je geld kwijt.

3. Leg vast hoe lang de verbouwing gaat duren
Spreek met de aannemer af op welke datum hij met de verbouwing start en op welke datum de verbouwing uiterlijk klaar is en aan jou wordt opgeleverd. In plaats van een concrete opleveringsdatum kun je ook een aantal werkbare werkdagen afspreken waarbinnen hij moet opleveren. Spreek als extra stok achter de deur een vergoeding af voor iedere dag dat hij te laat oplevert.

4. Zijn ontbindende voorwaarden nodig?
Mogelijk zijn er nog zaken onzeker op het moment dat je het contract voor je verbouwing wil tekenen. Je weet bijvoorbeeld nog niet zeker of je de financiering rondkrijgt. Of misschien is de omgevingsvergunning voor de verbouwing nog niet definitief, bijvoorbeeld omdat buren bezwaar hebben gemaakt. Voor dit soort situaties kun je zogeheten ontbindende voorwaarden in het contract opnemen, zodat je binnen een afgesproken termijn nog van het contract afkunt.

5. Maak afspraken over garantie
Maak afspraken over garantie op het werk en over de periode waarbinnen de aannemer aansprakelijk is voor gebreken. Als je algemene voorwaarden (de kleine lettertjes) van de aannemer krijgt, staat dit daar vaak al in.

6. Welke algemene voorwaarden gelden?
Informeer bij de aannemer welke algemene voorwaarden gelden naast de afspraken in het contract. Meerdere brancheorganisaties hebben in samenwerking met Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond consumentvriendelijke algemene voorwaarden opgesteld. Als de aannemer bij zo’n brancheorganisatie is aangesloten, kan hij deze consumentenvoorwaarden aanbieden. 

7. Bescherm jezelf tegen een faillissement
Een van de grootste risico’s die je bij een verbouwing loopt, is dat de aannemer failliet gaat. Het werk moet dan door een ander afgemaakt worden; dit is vaak veel duurder. Je kunt jezelf hiertegen beschermen door een aannemer te kiezen die is aangesloten bij Bouwgarant of bij Woningborg en een verbouwgarantie af te spreken. Een alternatief is dat je afspreekt dat de aannemer een bankgarantie regelt; de bank keert dan een bepaald bedrag aan jou uit als de aannemer tijdens de verbouwing failliet gaat.