Huis verbouwen? Werkschoenen aan!

 

Werkschoenen zijn schoenen die bedoelt voor je eigen veiligheid. Voor sommige beroepen is het dragen van werkschoen verplicht, maar wat nou als je zelf gaat verbouwen? Het is niet verplicht, maar zeker wel aan te raden. Het dragen van werkschoenen zorgt voor een veel veiligere omgeving. Het dragen van werkschoenen brengt daarnaast ook andere voordelen met zich mee.

De voordelen van werkschoenen

  • Alle werkschoenen zijn voorzien van een veiligheidsneus. Deze neus zorgt ervoor dat je tenen worden beschermd als je bijvoorbeeld iets laat vallen of je tenen stoot.
  • Kijk goed naar de werkzaamheden die je gaat uitvoeren. Ga je buiten of met leidingen aan de slag, dan bestaat er een kans dat uw schoenen nat worden. Geen zorgen, kies dan voor waterbestendige of zelfs waterdichte werkschoenen.
  • Er zijn verschillende veiligheidsnormeringen en -kenmerken. Voor iedere klus is er een geschikte veiligheidsschoen te vinden.
  • Er zijn honderden verschillende veiligheidsschoenen, dus voor iedereen is er een juiste werkschoen. Je kunt kiezen uit verschillende modellen, zoals een sneaker of een instapper.
  • Er zijn ook werkschoenen hebben een anti-perforatiezool. Dit is aan te raden als er op de vloer scherpe voorwerpen kunnen liggen zoals bepaald bouw- of sloopmateriaal, maar ook schroeven of spijkers. De zool zorgt ervoor dat je voet niet wordt geperforeerd als je op iets scherps stapt.
  • Ga je werken op een gladde vloer? Kijk dan naar werkschoenen met een antislipzool, dit zorgt ervoor dat je niet wegglijdt. Moeten uw werkschoenen hittebestendig zijn? geen probleem, er zijn zelfs werkschoenen die geschikt zijn tot een contactwarmte van 300 graden Celsius.
  • Ga je aan de slag met de elektriciteit of bestaat er een kans op elektrische ontlading? Kies dan voor werkschoenen met een antistatische werking.
  • Ben je bang dat werkschoenen te zwaar worden? Tegenwoordig worden veiligheidsschoenen steeds lichter. Er wordt minder gebruikt van staal en meer van de lichtere materialen: composiet, kevlar of aluminium.
  • Werkschoenen zorgen naast veiligheid voor stevigheid, een hoog model werkschoen zorgt namelijk voor versteviging rond je enkels.
  • Ga je buiten en in de winter aan de slag? Er zijn verschillende isolerende werkschoenen die je voeten lekker warm houden, er zijn zelfs werklaarzen met bontvoering.

Welke werkschoenen zijn het meest geschikt tijdens het verbouwen?
Het is natuurlijk afhankelijk van de werkzaamheden die je gaat uitvoeren, maar over het algemeen is het aan te raden om een veiligheidschoenen te kiezen die voor vele werkzaamheden geschikt zijn. Daarnaast geef je tijdens een verbouwing al genoeg geld uit dus je wilt betaalbare werkschoenen. Qua normering kun je het beste kiezen voor S3: dit houdt in dat de schoen is voorzien van een veiligheidsneus, -zool en waterbestendig is. Daarnaast hebben de meeste S3 zolen een antistatische werking en zijn ze antislip. Een hoog model zorgt voor versteviging en met een laag model kun je je enkels vrij bewegen. Dit fijn als je veel gebukt of gehurkt te werk gaat.