Hypotheek afsluiten? Lees deze tips!

Ben je op zoek naar een koopwoning? Dan zul je waarschijnlijk het internet al afgezocht hebben naar je favoriete droomhuis. Of misschien heb je inmiddels al verschillende huizen daadwerkelijk bekeken? Allemaal heel leuk misschien, maar weet je inmiddels al wel hoeveel hypotheek je kunt krijgen en dus te besteden hebt voor je toekomstige woning? Het is verbazingwekkend hoeveel mensen al huizen gaan bekijken, zonder van te voren te zijn nagegaan hoeveel hypotheek zij kunnen krijgen. Dit is in feite al een eerste basisregel, voordat je daadwerkelijk huizen gaat bezichtigen: weet hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Daarnaast zijn er omtrent de hypotheek nog enkele zaken waar je rekening mee moet houden. 

Hypotheekrente 
De hoogte van de hypotheekrente die je gaat betalen is uitermate belangrijk. Deze rente zal in de meeste gevallen fors deel in beslag nemen van je maandelijks te betalen hypotheekbedrag. Laat je door de hypotheekadviseur dus goed informeren over de actuele hypotheekrentes. In sommige gevallen is het mogelijk om een gunstig tarief al vast te leggen, voordat je je huis gekocht hebt. De hypotheekrente is vooral afhankelijk van hoe lang je de rente vastzet. Durf je een risico te lopen, dan kun je je rente een jaar vastleggen, zodat je jaarlijks kunt profiteren van eventueel lagere actuele hypotheekrentes. Wil je juist meer zekerheid, dan is het verstandig om de rente voor meerdere jaren of zelf de gehele hypotheek looptijd vast te leggen. De rente zal dan wat hoger zijn, omdat je een bepaald risico afdekt. 

De maximale hypotheek
Huizenkopers zijn jarenlang verwend geweest door de hypotheekverstrekker. Lange tijd was het mogelijk om een hypotheek af sluiten dat vele malen hoger was dan de waarde van je woning. Dit kon zelfs oplopen tot wel 150%, of zelfs nog hoger. Hierdoor konden veel mensen een duurdere woning aanschaffen, dan zij eigenlijk konden betalen. De financiële crisis bracht hier verandering in. De maximaal te verkrijgen hypotheek is met stappen verlaagd, waardoor het anno 2018 mogelijk is om nog maar 100% van de woningwaarde te lenen. Houdt daar dus rekening mee als je een woning wilt kopen. Je kunt dus bijvoorbeeld ook geen extra hypotheek opnemen om een woning te verbouwen. Dit zul je zelf moeten bekostigen.