Jaloezie van hout

Jaloezieën zijn een veel voorkomende raambekleding in Nederland. Niet onterecht, want jaloezieën zijn uiterst praktisch. Kies je voor hout dan haal je de natuur in feite in huis. Hout ziet er niet alleen mooi uit, maar heeft ook een goede akoestische werking.

Beurs EIgen Huis bouwen verbouwen interieur houten jaloezien

Jaloezie
Hout valt meteen op. Het oogt robuust zeker met brede lamellen. Hout wordt meestal gebeitst in de kleuren wit, zwart, grijs of bruin. Hierdoor blijft de structuur van het hout zichtbaar zoals de nerven en knoesten. De breedte van de lamellen hebben ook voordelen ten aanzien van de licht toevoer. Door de grote afstand tussen de latjes heb je meer uitzicht naar buiten toe.

Breedte
Hout is sowieso favoriet bij interieurarchitecten. Sla menig interieurblad open en je komt deze vorm van raambedekking tegen. Vooral voor hoge ramen komt deze jaloezie goed tot zijn recht. Houten jaloezieën zijn te verkrijgen in breedtes tot 3.00 meter. Voor grote raampartijen worden meerdere jaloezieën geplaatst.

Beurs EIgen Huis bouwen verbouwen interieur houten jaloezien

Bediening
Nadeel van hout is het gewicht. Vooral met een brede lamel en een flinke breedte moet er een bepaald gewicht naar boven getrokken worden. Vanaf 50 mm lamel is er sprake van ladderbanden. De bediening is met een koord en een tuimelstang. Wat duurder, maar wel gemakkelijk is om de bediening elektrisch te doen met een schakelaar of afstandsbediening. Het is sowieso raadzaam om bij meerdere jaloezieën voor een elektrische bediening te kiezen. Bij het optrekken of kantelen van de lamellen blijven de jaloezieën gelijk lopen. De ophanging en het mechaniek bevindt zich achter een houten koof. De zijkanten zijn afgewerkt.

Hout
Er zijn verschillende houtsoorten in jaloezieën. De meest gebruikte houtsoort voor jaloezieën is lindehout of basswood. Soms wordt bij houten jaloezieën de nerf van het hout behouden in de afwerking zodat deze zichtbaar blijft. Bamboehout wordt ook wel gebruikt. Het voordeel van bamboehout is dat het licht en dun is en vaak mooi egaal afgewerkt.

Het is zeer belangrijk dat het hout goed de tijd heeft gehad om te drogen. Dat zorgt ervoor dat de lamellen goed in vorm blijven en niet krom trekken. Bij houten jaloezieën kopen is dit een belangrijk kwaliteitsaspect. Stel de vraag of de lamellen van kwartiers gezaagd hout afkomstig is. Het hout is dan op de beste wijze uit de stam gezaagd.