Jaren '70-interieurs: nu weer hip!


Bruin, oranje en wit: deze kleuren zie je onder andere terug als je op zoek gaat naar jaren '70-interieurs. Lelijk of juist stijlvol? Dat laten we gezellig in het midden, maar een feit is dat vintage-liefhebbers weglopen met deze invloeden. Ronde meubels, behang met geometrische prints, grote donkergroene planten en - jaja - de zitkuil! In dit blog nemen we je mee naar het decennium dat tussen de tijden van flowerpower en atoomdreiging in zat: de 70's.

Jaren 70 interieur inspiratie REALISEERJEDROOMHUIS

De analoge tijd
Het zal niet de invloed van het in de jaren '70 zo succesvolle Nederlands Elftal geweest zijn, noch die van het koningshuis, maar oranje speelde een prominente rol in ons interieur. Het werd vaak gecombineerd met bruin en wit. De vierde kleur die vaak terugkomt is flessengroen, in badkamertegels of enorme kamerplanten. De inrichting was niet het enige dat er anders uitzag: de muziek uit die tijd werd gedomineerd door bijvoorbeeld Stevie Wonder, Led Zeppelin en Elton John, auto's waren onvoorstelbaar klein en een krant lezen, een aansprakelijkheidsverzekering regelen of met vrienden corresponderen gebeurde allemaal analoog.

Ronde meubels in de zitkuil
Zitmeubels waren vaak gemaakt van metalen buizen en hadden niet zelden een ronde vorm, anders waren ze wel vervaardigd van rotan. De booglamp, met een enorme plastic kap die deed vermoeden dat je je haar eronder kon drogen, was ook hip - net als nu. Dit stond allemaal in iets dat we de zitkuil noemden: een dieper gelegen ruimte in de woonkamervloer, echt een kuil dus, die vaak was afgewerkt met bakstenen en bielzen. Televisie kijken, al dan niet zwart-wit, deden we ook wel door gewoon op een kussen op de grond te gaan liggen. De zitkuil lijkt verdwenen, maar de meubels en accessoires zijn bij sommigen erg gewild. Vaak zijn dit mensen met een drang naar de cultuur van de jaren '70, die gekenmerkt werd door muziek dankzij de naweeën van de flowerpower.

 

Jaren 70 interieur inspiratie REALISEERJEDROOMHUIS

Letterbakken en kurkmuren
Wat hing er aan de muur? Letterbakken! Hierin stalden we kleine beeldjes uit, zoals houten olifantjes of metalen potjes met dekseltjes. En als we geen oranjebruin behang met geometrische, soms zelfs psychedelische prints aan de muur hadden, was deze wel beplakt met kurkplaten.

Als je het zo leest denk je dat het jaren '70-huis een donker hol was, maar allerlei lampjes met futuristische vormen brachten licht in de kamer als het zonnetje er niet in scheen langs de buitenproportionele planten die in de vensterbank stonden.

Tot slot hadden we op de vloer plavuizen liggen, met onder de salon- en eettafel een kleed dat nu ook niet misstaat. Over salontafels gesproken: als deze geen glazen blad hadden, waren ze wel ingelegd met kleine tegels.