Je badkamer in de spotlights


De badkamer is een van de belangrijkste ruimtes in het huis. Hier maak je je klaar voor een lange dag werken. Aan het eind van de dag kom je weer thuis en is de badkamer de plek waar je even tot rust komt door een lekker warm bad te nemen, of door een fijne douche te pakken. Goede verlichting in je badkamer is belangrijk omdat je ’s ochtends goed moet kunnen zien hoe je eruitziet. ’s Avonds is het juist fijn om een sfeervol licht te hebben zodat je goed tot rust kunt komen. Wat is dan de beste verlichting om te kiezen? Wij geven je een aantal tips om tot de beste oplossing te komen.

verlichting led realiseer je droomhuis

Koop inbouwspots die geschikt zijn voor vochtige ruimtes
Een badkamer is een speciale ruimte in het huis omdat het er vochtig is. Daarom is niet iedere spot geschikt om in de badkamer te gebruiken. Je kunt de juiste spot herkennen aan de IP-waarde. Kies altijd voor een inbouwspot IP65. Deze spot is gemaakt voor vochtige ruimtes en kan zelfs goed tegen spatwater. De spot kan tot 30 minuten ondergedompeld worden waardoor je nooit bang hoeft te zijn dat je kortsluiting krijgt tijdens het douchen.

Wil je vaste of richtbare spots?
Led-inbouwspots zijn in verschillende varianten verkrijgbaar. Je kunt kiezen voor vaste spots, maar er zijn ook richtbare lampen. De eerste variant wordt vaak gebruikt voor algemene verlichting. Heb je speciale hoekjes die je goed wilt uitlichten, dan kun je voor richtbare spots kiezen. Als je bang bent dat dit meer ruimte inneemt, dan is deze angst ongegrond. Je kunt namelijk heel platte spots kiezen die nog altijd richtbaar zijn. Zo kun je zelfs in de meest ondiepe plafonds goede spots aanbrengen. Wil je extra ruimte besparen, dan zijn spots zonder trafo (transformator voor de stroom) een optie. Je zult zien dat je eenvoudig fijn licht in je badkamer kunt aanbrengen dat functioneel is, maar ook heel sfeervol kan zijn.

verlichting led realiseer je droomhuis

Kies altijd voor dimbare spots
Als je nieuwe verlichting in je badkamer gaat aanbrengen, kies dan altijd voor dimbare spots. Wanneer je altijd licht op dezelfde sterkte hebt, gaat heel veel sfeer aan je voorbij. Het mag soms fijn zijn om fel licht te hebben, maar wanneer je in bad ligt te ontspannen, hoeft dat niet in het felst denkbare licht. Kies daarom voor dimmers en je kunt met een draai aan de knop een fijn licht in je badkamer maken. Je kunt ervoor kiezen om de spots te groeperen zodat je iedere lamp gericht kunt dimmen. Informeer bij je leverancier naar de mogelijkheden.