Je huis strippen: do it yourself

Eindelijk, na alle onderhandelingen, gesprekken bij de notaris, bank en/of hypotheekadviseur, is het zover! De sleutel van je paleisje is nu echt van jou. Het klussen kan dus beginnen. Er komt van alles op je af. Waar begin je, hoe begin je en wat wil je nu precies gaan doen.

Maar voordat je begint met de verbouwing van je huis, is het slim om te kijken of je toch nergens een vergunning voor nodig hebt. Wanneer je uit gaat bouwen of een wijziging gaat maken in de constructie van je huis is het slim om altijd even bij je gemeente te checken of je voor jouw plan een vergunning nodig hebt.

Het klussen kan nu eindelijk beginnen! Wanneer je jouw huis wilt gaan verbouwen is het slim om voordat je iets gaat opbouwen, alles eerst af te breken. Dit wordt strippen genoemd.

Maar het slopen van je huis moet natuurlijk wel goed gebeuren. Wanneer je geen ervaren klusser bent is het slim om een klusbedrijf in te schakelen. Maar als je jezelf er toch aan durft te wagen, zorg er dan voor dat je veiligheidsmaatregelen treft voordat je begint. Zo is het noodzakelijk dat je altijd een helm draagt. Daarnaast zijn veiligheidsbrillen, stofmaskers, gehoorbeschermers, handschoenen en de juiste werkkleding ook erg belangrijk wanneer het op veiligheid aankomt.

Daarnaast moet je ook nog rekening houden met het milieu. Wanneer je sloopt is het noodzakelijk om alle materialen te scheiden. Dit is namelijk ook verplicht wanneer je jouw afval bij de milieustraat wilt afleveren. Ook kom je soms tijdens de bouw asbest tegen. Asbest is te herkennen aan de vezelachtige structuur. Meestal heeft het een witte tot lichtgrijze kleur. Asbest is levensgevaarlijk als asbestvezels vrijkomen. Om blootstelling aan asbestvezels te voorkomen, wil de overheid zo veel mogelijk asbest uit de leefomgeving verwijderen. Dit moet verantwoord gebeuren!


Dus, steek nu je handen maar eens uit je mouwen en klussen maar! Veel succes!

www.rijksoverheid.nl/asbest